torsdag den 16. juni 2011

Asterix & Neurokirurgerne

En hjerneskade dokumenteres.
Er der mon et en medicinsk Nobelpris på vej til til et stykke litteraturforskning?
I Politikens netudgave er i dag en historie om, at der i nyeste nummer af det neurokirurgiske og ansete tidsskrift Acta Neurochirurgica er trykt en artikel af de fem neurokirurger Marcel A. Kamp, Philipp Slotty, Sevgi Sarikaya-Seiwert, Hans-Jakob Steiger og Daniel Hänggi fra Düsseldorf med titlen Traumatic brain injuries in illustrated literature: experience from a series of over 700 head injuries in the Asterix comic book, der har analyseret risikoen for hjerneskader i 34 Asterixalbums!
Her har de optalt 704 eksempler på hovedkvæstelser og hjerneskader fordelt med 390 tilfælde af alvorlige kvæstelser i hovedet, 89 moderate og 225 milde. Langt de fleste ofre var - naturligvis - romere (med 450 skader). Men der var også hjernerystelser og kraniebrud til gallere, banditter, pirater, goter, vikinger, briter og sikkert mange andre. (Min egen lægmandsvurdering er, at det må siges at være statistisk signifikant materiale, som de har haft at arbejde med - og dermed god forskning!).
Målet med forskningen har med forskerholdet fra Düsseldorfs egne ord været "at analysere epidemiologien og de specifikke risikofaktorer ved traumatiske hjernekvæstelser i de illustrerede Asterix-tegneserier. Blandt den illustrerede litteratur er TBI (traumatic brain injury) et dominerende skadesmønster".
Godt at seriøs forskning kan bruges til noget andet end at forske i diverse mærkværdige og perifære sygdomme og småskavanker!!!
Se artiklen i Politiken 
Se artiklen i Acta Neurochirurgica

2 kommentarer:

  1. Ja, det er bestemt et væsentligt indslag i nyere medicinsk forskning. Da jeg også har læst en del af forskningsmaterialet antager jeg, vi ikke behøver være særlig bange for hjerneskader? Symptomerne går åbenbart oftest over i løbet af nogle få billedrammer ;)

    SvarSlet
  2. God pointe! Af med cykelhjelmen - og så i slagsmål!
    Livet ER jo bare en tegneserie...

    SvarSlet