torsdag den 1. december 2011

Anders Bodelsen: Villa Sunset, 1964

Der er gået mange år side både jeg og Anders Bodelsens romansatire over tabloidpressen, Villa Sunset, så dagens lys i 1964. Den er nok skrevet om Ekstra-Bladet dengang (?) - og ville egentlig stadig passe godt til BT nu om dage.
Journalisten Christian er ansat på Ekspressen, hvor han under navnet Mr. Sunshine skriver letbenede og underholdende artikler om ting, som "vi allesammen" kan identificere os med. Hvis virkeligheden ikke findes, som han vil beskrive den, skal han nok vide at få den drejet derhen, bl.a i artiklen om den helt almindelige gennemsnitspige, som viser sig også at have lidt knaster. Og ellers er det popjournalismen over den den nye dille "mad"-dansen og det noget incestuøse schlagerpar Lola & Onkel Svend, der må holde for. Da Christian endelig sætter sig for at skrive en historie med bid i, stoppes han prompte af chefredaktøren.
Det bedste i bogen er den tidsrejse, som den tager én med tilbage til et København med bløde hatte og dansehaller nogle år før, det bliver forvandlet til pandebånd og vrængende guitarsoloer. Der er godt nok sket noget siden da. Men alt i alt er bogen med nutidens og i hvert fald øjne ret kedelig og satiren ikke specielt bidende eller morsom.
Jeg kan forestille mig, at satiren har virket noget mere aktuel for de snart halvtreds år siden, da den blev skrevet, end den gør nu - og derved nok også har været noget morsommere. Man kan dog stadig finde paralleller alene med BT's evindelige livsstilforsider og -spisesedler. Men noget evigt liv har Villa Sunset bestemt ikke haft!
**
(Gyldendal, 153 sider)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar