lørdag den 29. juni 2013

Jo Nesbø: Politi, 2013

Jamen, det er endnu engang en god og voldsom oplevelse at være i selskab med Harry, Beate, Katrine, Gunnar, Bjørn, Ståle, Arnold, Rakel og Oleg men også Truls, Mikael, Isabelle, Valentin, Silja med flere.
Denne gang skal jeg være meget kryptisk for ikke at afsløre for meget af handlingen. Derfor har jeg hugget teksten fra bagsiden af bogen. Der står:
"På en afsidesliggende hospitalsstue ligger en mand i koma. Ingen ved, om han nogensinde kommer til bevidsthed igen. Han er døgnover­våget af politiet, der har meget at spørge ham om, hvis han skulle vågne.
En politimand bliver fundet dræbt på det sted uden for Oslo, hvor der for mange år siden blev begået et mord, han var med til at opklare. Også datoen er den samme. Da der i løbet af nogle måneder sker det samme for to andre politifolk, tegner et skræmmende mønster sig. Ingen af de gamle mord blev opklaret, og nu er en brutal og hævngerrig morder løs. Trods en massiv indsats står politiet på bar bund. Derfor samler Beate Lønn og Gunnar Hagen en uofficiel gruppe, der skal forsøge at finde alternative veje i efterforskningen. Men der er en, de savner i deres midte: Harry Hole".
Kryptisk eller ej. Der er som sædvanlig tale om det allerbedste skandinaviske krimihåndværk, når Nesbø og Hole slår pjalterne sammen i kampen mod indtil flere mørkemænd og -kvinder. Ingen når Nesbø, når det drejer sig om at skabe en krimi, som både får sin læser til at sitre og gyse - få tårer i øjenkrogen og le befriet af gode oneliners.
Jeg var som altid fanget hele vejen igennem af Nesbøs evne til at skabe en stærk og vedkommende historie med et suverænt plot, gode og ægte helte og skurke og et godt sprog, som mange krimiforfattere ville slå ihjel for at opnå.
Stærk nummer 10 fra Jo Nesbø, som endnu engang befæster tronen som en af verdens bedste krimiforfattere!
****1/2
(Modtryk, 524 sider. Udgivet 10. juni 2013. Oversat af Allan Hilton Andersen fra norsk: Politi, 2013)
Se bogens bagside
Se mere om bogen på Litteratursiden
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Politiken og Berlingske
Politi er tiende bind i serien om Harry Hole. De øvrige bind er:
1. Flagermusmanden, 2000
2. Kakerlakkerne, 2001
3. Rødhals, 2001
4. Sorgenfri, 2004
5. Marekors, 2005
6. Frelseren, 2006
7. Snemanden, 2007
8. Panserhjerte, 2009
9. Genfærd, 2011

2 kommentarer:

  1. "...en af verdens bedste krimiforfattere!" Det kan diskuteres. Jeg har læst næsten alle i serien og synes specialt de to første bøger er svage. De læses som turistbrochurer over hhv. Australien og Thailand med lidt handling men derefter bliver serien ret god. Indtil de to sidste hvor det begynder at gå lidt i tomgang.

    SvarSlet
  2. Jeg er enig med dig i, at de to første ikke er overvældende gode. Men resten er absolut. Og jeg er stadig mega Nesbø fan :-)

    SvarSlet