tirsdag den 12. oktober 2010

Ryu Murakami: I misosuppen, 2010

20-årige Kenji lever af at være guide for udenlandske mænd i Tokyos red light district og vise dem de steder, der opfylder lige netop deres ønsker og behov. Han hyres amerikanske Frank, som viser sig at være en noget underlig snegl - og ikke på den gode måde. Og uhyggen strammer til. Det er en intens og ubehagelig historie, fortalt af den helt unge Kenji om Frank, der ved Gud ikke er helt almindelig, hvad han meget håndfast og blodigt beviser...
Flere anmeldere har henvist til American Psycho som et sammenligningspunkt, hvilket jeg ikke helt kan se. Det uhyggelige i I misosuppen ligger meget mere under overfladen. Det er Kenjis fornemmelse af den trussel, som Frank måske eller måske ikke udgør, der er det egentlig uhyggelige i bogen - og ikke det ene sted, hvor der faktisk beskrives udpenslet vold. Men der bliver der godt nok heller ikke sparet på effekterne! Det er Kenji usikkerhed på, om han skal være offer eller vidne eller medskyldig - eller om der overhovedet skal ske noget, der driver bogens spænding og er den egentlige horror.
Rigtig god og meget velskrevet og velkomponeret bog - og ikke mindst en meget anderledes historie fra et anderledes miljø i et anderledes land. Meget spændende bekendtskab. Og så er der også mange steder, hvor man får en indføring i japansk kultur, set i forhold til den amerikanske.
PS: Hvorfor bogen hedder som den gør, må du vente til midt på næstsidste side for at finde ud af.
****
(Originaltitel: ン ザ・ミソスープ / In za Misosūpu, 1997)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar