tirsdag den 9. november 2010

Jonas Jonasson: Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt, 2010

Du er absolut i muntert selskab med Allan Karlsson, 100 år og stukket af fra fejringen på plejehjemmet af sin runde fødselsdag. Der er beretninger fra et langt liv om hans druk med både Stalin og Harry S. Truman, kaffe med Tage Erlander og Richard Nixon, hans foretræde for Kim Il Sung, hvor han også mødte en taknemmelig Mao Tse-Tung (og hvor han måtte trøste en 11 årig Kim Jong Il). Desuden hvordan han fandt den sidste brik, før atombomben kunne sættes i Verden, og hans livslange venskab med Alberts yngre bror Herman (altså Einstein), som vel at mærke er dummere end en umalet dør. Og det er så bare de tilbageskuende afsnit.
Oppe i nutiden er han f.eks kort tid efter sin flugt i selskab med en tyv, en gangster, et pølsemand og hans bror, en dejlig dame, en schäferhund, en elefant og 50 millioner kr. i en kuffert - og er ikke mindst eftersøgt over hele Sverige for tredobbelt mord. Og sådan er det hele vejen igennem...
Som sagt muntert selskab. Og selv om det kunne lyde voldsomt forskruet, er det det egentlig ikke - nok meget pga. Allan Karlssons meget jordnære facon og evige lyssyn. Som hovedpersonens alder kunne antyde, er det også en lidt gammeldags form for humor, uden de store armbevægelser. Hyggeligt og muntert selskab.
***
(Originaltitel: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, 2009)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar