lørdag den 27. november 2010

Stephen King: Under kuplen, 2010

En rigtig Stephen King Kong Super Size roman på ikke mindre end 1198 sider, eller, som jeg har set i den britiske avis The Telegraph's anmeldelse, på præcis 336.116 ord!
Og King kan stadig skabe et enormt persongalleri af forskellige arketyper og holde så godt styr på dem, at man som læser også kan holde styr på dem, selv om man en gang imellem lige skal slå de lidt mere perifere figurer op i den to et halvt sider lange personoversigt.
Historien i Under kuplen er, at der pludselig en efterårsdag opstår en gennemsigtig, men uigennemtrængelig kuppel, der afskærer lillebysamfundet Chester's Mill i Maine fra det øvrige USA. Byens stærke mand, brugtvognsforhandleren 'Big Jim' Rennie, søger at udnytte situationen til egen fordel til at sætte sig endnu tungere på magten end den han har i forvejen, også den fysiske, og skabe sit eget diktatur med klare linier til det nazistiske Tyskland.
Denne allegori er både bogens styrke, men så sandelig også dens svaghed. Budskabet er, at sådanne diktaturer kan ske alle steder, hvor der er folk som Big Jim, der for enhver pris vil tilrane sig mere og mere magt - og som har demagogien og er i stand til at rekruttere medløbere, som fra at være ingenting kan blive til at være ingenting med magt. Men det hele bliver altså også for firkantet. De onde er onde, og de gode er bare gode - uden de store mellemregninger. Og af dem der tvivler, ved man næsten hvilken side, de vil vælge til sidst. Men spændingen bevares om fortsættelsen på historien hele vejen igennem bogen, og cliffhangerkvaliteten hos King er som altid bare god! Selv om det bestemt ikke er hans stærkeste bog. Og heller ikke sidetallet har jeg egentlig noget at indvende imod, men den kunne dog godt være splittet op i mindst to bind af hensyn til læseren.
***
(Originaltitel: Under the Dome, 2009)
Se også min anmeldelse af Stephen Kings Efter solnedgang.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar