onsdag den 19. januar 2011

Charlotte Johannsen: Forklædt som nazist, en århushistorie, 2010

Når man er ung og sætter sig et stort mål, er det ikke nødvendigvis noget der bliver gennemført. Det ved jeg og andre sikkert fra sig selv. Og derfor: Stor, stor respekt for den kun 21-årige Charlotte Johannsen, der virkelig satte noget på spil ved i otte måneder at infiltrere det unge højreekstremistiske miljø i Aarhus centreret om organisationerne Nýsir, Vederfølner og White Pride. Og for at hun målrettet gennemførte det ved at pumpe de forskellige medlemmer for oplysninger, organisere oplysningerne og give dem videre til den journalistiske researchgruppe Redox, der overvåger højreekstremistiske organisationer i Danmark.

Det er en uhyggelig rejse ind i en verden af politisk vold, racistisk vold, fodboldvold, indbyrdes vold og arrangerede slagsmål - blandet med nazistisk ideologi, forhåndenværende racisme, samt druk og stoffer. Men Charlotte finder også ud af nuancerne. Der er faktisk også ekstremt voldelige og forskruede nazister, der er søde og rare mennesker, som er gode at tale med!

For en kender af det højreekstremistiske miljø er der måske ikke så meget nyt at hente i bogen, men for en lægmand som mig er det en øjenåbner, som avisartikler, der ikke har den grundige personlige vinkel på højreekstremisterne, ikke kan give. Og lige præcis det formår Charlotte Johannsen med sine detaljerede beskrivelser, hvor folk og organisationer fletter sig ind i hinanden til fester, til politiske møder, på druk og byture, til slagsmål og som personlige venner, så personlige som hun nu kan blive med nogle af dem. Det værste jeg kan sige om bogen er, at den har noget af det grimmeste forsidelayout, jeg længe har set: Rod! Og så det at kalde bogen "en århushistorie" som undertitel: Det er s'gu for letkøbt og nærmest plat!

Men det er en rigtig god bog, både om det højreekstremistiske miljø i Aarhus og om Charlottes arbejde og problemer som infiltrator, hvor miljøet også begynder at gribe fat i hende. Respekt!
***1/2


(Bogen er skrevet i samarbejde med journalisterne Marchen Neel

Gjertsen & Sebastian Gjerding fra Dagbladet Information)


Netsider:

Nýsir

Vederfølner

Wikipediaartikel om White Pride

Redox

Bogens hjemmeside på Informations Forlag (hvor de 27 første sider kan læses)
Ingen kommentarer:

Send en kommentar