onsdag den 11. maj 2011

Trisse Gejl: Siden blev det for pænt, 2011

Trine Vedel er 39 år, forfatter, en ret stor dansk kanon med sine romaner fra den danske udkant. Men hun er ved at være brændt ud på nærmest alle måder. Hun er ramt af skriveblokering og føler i stigende grad en falskhed i det hun skriver. Dertil kommer, at både ægteskabet og økonomien er under lavpunktet, og at hun efterhånden drikker som en svamp. Og ikke engang hendes liv i offentligheden er hun selv herre over...
Da hun under et interview, hun foretager i P1 med et af sine idoler Richard Ford, får at vide, at hans trilogis hovedperson Frank Bascombe* intet har med Ford selv at gøre men udelukkende er en 'sproglig konstruktion', er det som om, at Trine  går helt i stykker. De to ord er nemlig nøglen til hendes egen betydelige livskrise.
Det er en glimrende bog, som Trine Vedel, undskyld, Trisse Gejl har skrevet om sin forfatterkollega Trine Vedels deroute. Den er fyldt med overvejelser over forfatterens liv og litteratur, og hvor de to ting skilles eller smelter sammen. For Trine kan kun lige præcis overskue sin litteraturs (eller andres) liv, og da hun heller ikke kan det mere, hvad er der så? Hun siger på et tidspunkt: "Alt hvad jeg har, er noget, jeg havde engang". Kan der mon gøres noget, når man er kommet så langt ud...?
Som læser, der ikke kender meget til Trisse Gejl, står jeg tilbage med det samme spørgsmål, som Trine stillede Richard Ford, om hvor meget i bogen der er Trisse Gejl og hvor meget der er sproglige konstruktioner. Jeg vil i hvert fald holde øje med interviews.
Rigtig god, interessant og velskrevet bog, som anbefales herfra.
PS: Trisse Gejl har faktisk interviewet Richard Ford under ledelse af P1's Tore Leifer (ligesom i bogen). Desværre er der kun et dødt link til udsendelsen på Trisse Gejls hjemmeside.
***1/2
(People's Press, 336 sider)
*Richard Fords trilogi om Frank Bascombe består af Sportsjournalisten (1986/dan:1995), Uafhængighedsdag (1995/dan:1996) og Som landet ligger (2006/dan:2007)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar