søndag den 22. januar 2012

Naja Marie Aidt: Bavian, 2006

Af en eller anden grund fik jeg aldrig hørt lydbogsudgaven af Bavian  færdig, da jeg begyndte at høre den for nogle år siden - selv om den var rigtig god. Siden købte jeg bogen i en DSB-kiosk og læste igen nogle af novellerne, igen uden at læse dem alle. Så nu skulle det altså være!
Og det er både rystende, morsom og under alle omstændigheder fremragende læsning. Det er det livet i parforhold og familie, der er hovedtemaet i novellesamlingen - og der bliver ikke lagt fingre imellem. Mange af novellerne tager udgangspunkt i nogle helt almindelige situationer, som får en drejning, så det pludselig er et spørgsmål om personernes liv med hinanden, som i Bulbjerg hvor en cykeltur i det naturskønne område i sol udvikler sig til et kaos, der er uopretteligt. Og så kan Naja Marie Aidt noget med at fremkalde stemninger, så man føler den totale klaustrofobi med hele familien i Tur i bil, eller nærmest kan mærke den liderlige dug drive ned af vinduerne i Stjernehimmel.
Det er en af de bedste og mest homogene nyere danske novellesamlinger jeg har læst til dato. Den vandt da også fortjent Nordisk Råds Litteraturpris i 2008. Det er virkelighedstro i al sin absurditet, overraskelse eller næsten uhygge, som kan vende en dagligdags situation til en katastrofe - eller vise hemmeligheder. der forandrer virkeligheden med ét. Det er i hvert fald de noveller, der står stærkest for mig, selv om jeg for en sjælden gangs skyld må sige: Der er ingen af historierne i denne samling, der står svagt!
Flot, flot novellesamling af en af de helt store danske forfattere. Hvorfor fik jeg dog aldrig læst eller hørt den færdig i de to første forsøg??? Men så slugte jeg den da til gengæld nærmest i én mundfuld denne gang.
****1/2
(Gyldendal, 218 sider. Indhold: Bulbjerg ; Søndag ; Bryllupsrejse ; Solbær ; Torben og Maria ; Stjernehimmel ; Hun græder ikke ; Slik ; Store træers grønne mørke ; Tur i bil ; Konference ; Afbrydelse ; Kvinden i baren ; Sår ; Myggestik.)

2 kommentarer:

  1. JA, uha - jeg hørte den færdig som lydbog - og jeg kan stadig mærke hårene rejse sig når jeg tænker på Torben og Maria-novellen - men også Myggestik-novellen er superskræmmende læsning

    SvarSlet
    Svar
    1. Jamen jeg undrer mig også over at jeg aldrig fik fortsat med lydbogen. "Bulbjerg" kunne jeg stadig genkalde mig, endda hvor jeg hørte den - også før jeg læste den igen her et par år efter.

      Slet