tirsdag den 17. april 2012

Kristina Nya Glaffey: Padder og krybdyr, 2012

Tja, hvordan skal man rubricere denne bog og putte den i litterær kasse? Det nærmeste jeg kommer er nok at kalde den et monologisk standup-essay, da den næsten er mere mere mundtlig end skriftlig, den er til tider hårdtslående morsom og den er i langt højere grad et debatindlæg end en fiktiv fortælling, selv om den (fejlagtigt) står under skønlitteratur på bibliotekerne.
Bogen starter og slutter med i alt måske femhundrede spørgsmål, som man kan komme ud i i overvejelserne om det at blive forælder og ikke mindst det at blive forælder ved hjælp af kunstig insemination - især som del af et lesbisk par. Og ind i mellem de mange spørgsmål bliver der ellers delt drøje hug ud til hele inseminations- og "vær-helt-rigtige-forældre-selv-om-I-er-homoer"-industrien, og især det sprog, som denne industri sælger sine budskaber med. Men også de homoseksuelle forældre får nogle på låget - og Gud ved om nogle af tævene ikke også rammer forfatteren selv.
Det er i den grad veloplagt skrevet og egentlig burde bogen læses op for at man kunne få det fulde udbytte af dens tone. Bogen er også i den grad skrevet med personlig involvering fra Kristina Nya Glaffeys side, da hun selv som del af et lesbisk forældrepar er blevet mor til et barn efter fertilitetsbehandling. Det giver nok meget af bogens mundtlige præg, at ordene er blevet sagt en del gange inden selve nedskrivningen. Og det er da også nogle gedigne og saftige sprogbøffer, som forfatteren har måttet lægge øjne til på diverse hjemmesider.
Interessant bog, som absolut også kan læses af os heteroer - da det ikke bare er den del af graviditets- og forældreindustrien, som henvender sig til homoseksuelle, der bruger flosklerne fra KNG's eksempler. Og KNG formår dælme at give hele industrikomplekset svar på tiltale!
***1/2
(Gyldendal, 132 sider / 118 Kb)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar