torsdag den 5. april 2012

Sissel Bergfjord: Sortedam, 2012

Igen en forfatter der skriver med rod i egne oplevelser og tager fra hovedstolen. Sissel Bergfjord har denne gang skrevet en roman, Sortedam, om en ung kvindes opvækst sammen med en mere og mere alkoholiseret mor. Forfatteren har ligesom hovedpersonen Sigrid i bogen selv prøvet, at hendes mor er død som følge af langvarigt og kraftigt alkoholforbrug, og det er der kommet en vældig god roman ud af, som absolut ikke bare er et stykke selvterapeutisk bekendelseslitteratur.
Sortedam har den højgravide Sigrid endelig efter fire måneder taget sig sammen til at tage ud til sin afdøde mors lejlighed og begynde at rydde lidt op. Moderen er død som følge af et langvarigt og massivt alkoholmisbrug, og Sigrid tænker tilbage gennem de næste dage, hvor hun bor i den forsømte lejlighed, på moderens og hendes liv, især koncentreret om det år hvor hun selv blev student og meget gik galt.
Det er en stærk bog Sissel Bergfjord har skrevet om en families opløsning som følge af et af medlemmernes misbrug. Mere eller mindre forkvaklede oprør mod moderens afhængighed - men også om det man i alkoholbehandlingsterminologien kalder familiemedlemmernes medafhængighed. Man kan mærke at romanens Sigrid bruger virkelighedens Sissels erfaringer, og det sker vældig godt, så bliver alment og et stykke rigtig god litteratur. Meget fint skildret på trods af enkelte klichéer, som dog er til at bære.
(Og forøvrigt: Dette er den første bog, jeg har læst som E-bog. Mere om det senere...)
***1/2
(Gyldendal, 168 sider / 222 Kb)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar