fredag den 7. september 2012

David Vann: Fortælling om et selvmord, 2012

David Vann er ikke den store hyggespreder - bestemt ikke! Men han er på vej til at blive en af de helt store amerikanske forfattere, der tager de personlige og sorte sider af den amerikanske drøm op. Det skete på dansk første gang med  Caribou Island, som han skrev i 2011, og nu med denne bog fra 2008 som handler om hans egen fars selvmord.
Og selv om det er det tema, er det en slags novellesamling Vann har skrevet, men i tråd med at det er om én begivenhed i hans eget liv, hedder samlingen Fortælling om et selvmord - i ental. Og for at det ikke skal være løgn er den ene af de seks fortællinger, Sukkwan Island, en roman på næsten 200 af de 274 sider.
Alle historierne har drengen Roy Fenn som omdrejningspunkt, der tænker på en blanding af hvad der skete, blandet med forestillinger om hvordan handlingforløbet kunne være sket - i form af en drengs ofte negative forestillingsverden og dårlige drømme. Og det er ikke rar læsning! I en af historierne er det f.eks. drengen selv der begår selvmord, og faderen der for sent indser sin skyld i det selvmord. Barsk kost! I fortællingen bagefter opsøger den nu trediveårige Roy faderens fortid, så bogen springer mellem virkelighederne.
Det er en fantastisk god bog, endda endnu bedre end Caribou Island, som ellers er rigtig god. I begge bøger er der som sagt ikke mange brølende grin - men derimod en knugende og uheldsvarslende stemning, som er eminent godt skrevet. Og forsidens citat fra anmeldelsen i The Observer passer rigtig godt: "Den mest sandfærdige erindring og den rene fiktion". Hvor virkeligheden i bogen starter og slutter er svært at sige, og det er med til at gøre bogen fremragende.
****1/2
(Gyldendal, 274 sider. Oversat af Kristian Bang Foss fra amerikansk:  Legend of a Suicide, 2008.
Bogens noveller: Iktyologi, Rhoda, En fortælling om gode mænd, Sukkwan Island, Ketchikan og Op i det blå)
Se mereLitteratursiden  
Lån bogenbibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Kristeligt Dagblad, Berlingske og Politiken

Ingen kommentarer:

Send en kommentar