lørdag den 29. september 2012

Ny skønlitteratur - oktober 2012

Som det er sket før her i mine indlæg om kommende skønlitterære bøger, starter jeg med et stykke med faglitteratur, nemlig Peter Øvig Knudsens Hippie 2 med undertitlen Den sidste sommer. Den kommer 25. oktober, og har været forudbestilt til min bogsamling siden jeg læste bind 1 sidste efterår. PØK skriver på hippie.nu om forsidens billede af Provo-Knud: "For mig repræsenterer han dobbeltheden i oprøret: På den ene side, når han danser og stripper på scenen, den totalt grænseoverskridende frisættelse - og på den anden side, når han efter alt for meget LSD myrder sin ven, grænseoverskridelsens kulsorte bagside".
Der er også gang i andre fortsættelser af foreløbige salgsuccesser. Dandy hedder anden del af Jan Guillous Brobyggerne og kommer d. 8. oktober. På mit bibliotek er køen på Brobyggerne lige gået i nul, så Dandy kommer timet. Den evige kamp slutter, nemlig med Min kamp 6 af Karl Ove Knausgård (25.10). Det skulle efter KOK's udsagn være det sidste han skriver i dette liv.  Lad os se. Og så lige den sidste fortsættelse: E. L. James fik udgivet sin første Fifty Shades bog på dansk for under en måned siden. Førsteoplaget blev trykt i 80.000 eksemplarer og vi er nu oppe på i fjerde oplag. Nu kommer toeren Fifty Shades: Fri d. 11. oktober. Efter at have læst lidt rundt i etteren og kropsligt kun blive ramt af fnisen over en håbløst usexet dialog, tror jeg, jeg springer over...
Den danske repræsentant for skønlitteraturen er denne gang Kristian Bang Foss, som d. 22.10 udgiver sin Døden kører Audi, hans første roman siden den ret gode Stormen i 99 fra 2008. Forlaget skriver: "Asger dummer sig og mister alt og må tage et job som handicaphjælper for Waldemar, verdens sygeste menneske. Deres hverdag sammen i betonghettoen Stentofte på Vestegnen er et studie i håbløshed. Indtil de kører sydpå for at opsøge Torbi el Mekki, en healer i Marokko, Waldemars sidste håb." 
Michael Chabon (Det jiddische politiforbund og Den utrolige historie om Kavalier & Clay) kommer d. 15.10 med sin nyeste roman Telegraph Avenue. Udover at forlaget mener, at det (endnu engang) er den store amerikanske roman vi har ventet på, skriver de: "Telegraph Avenue er en personlig, episk fortælling, en nordcalifornisk Middlemarch som klinger i takt med den funky hjerterytme i klassisk soul-jazz på vinyl og pulserer med en virtuos, fyrværkeriagtig, helt særegen stil." Hvabehar!
Prisen for månedens titel tildeles hermed Ljudmila Petrusjevskaja, der udgiver en novellesamling med titlen Der var engang en kvinde, som ville slå sin nabos baby ihjel.  Om den skriver forlaget Vandkunsten, at det er en samlig dystopier, der skildrer "samfundets myter og tabuer nådesløst. Dagligdag, krig og følelsesliv registreres på én gang nøgternt og grotesk – selv familielivet udstilles som et brutalt mini-Gulag".
Så er der lige en række efterårskrimier tilbage. Hvis vi tager dem i den rækkefølge de udkommer, så starter vi med en af mine yndlinge, nemlig Peter Robinson og hans Tracy (5.10). Denne gang er det ikke Kommissær Alan Banks men derimod hans datter Tracy, der spiller hovedrollen. Hun har forelsker sig i en skidt fyr - med katastrofale konsekvenser. Alank Banks er på ferie i USA, og Annie Cabbot må træde til. Dagen efter (5.10) kommer Mark Billinghams figur Tom Thorne med hang til fodbold, misantropi og countrymusik på nye opgaver i Så godt som død.
Også 5.10 er der nyt fra Havana, Cuba og Leonardo Padura. Det sker med syvende bind om antikvarboghandler og tidligere politimand Mario Conde, der i bogen Slangens hale tænker tilbage på en drabssag i 1989, der involverede den kinesiske indvandrerbefolkning. En gammel kineser blev dengang fundet hængt. En af hans fingre var skåret af, og en cirkel og to pile var ridset ind i hans bryst. Det viste sig, at der i mordets udførelse også indgik ritualer fra den cubanske santería-religion.
Den evige P.D. James (92 år) får d 12.10 udgivet sin krimi nummer jeg-ved-ikke-hvad, som hedder Døden kommer til Pemberley. Den foregår i 1803 og trækker Elisabeth fra Jane Austens Stolthed og fordom ind i krimiverdenen og i en mordundersøgelse, hvilket mrs. James har undskyldt overfor ms. Austen...
Så er Jean-Christophe Grange på banen igen med sin nye Rejsende uden bagage (26.10). En mand findes myrdet i de labyrintiske togspor under Bordeaux' banegård. På ligets hoved sidder et afhugget tyrehoved. Uha-da.
Og endelig har vi Håkan Nesser og Slagteren fra Lille Burma (29.10). Det er femte og sidste bog om vicekriminalkommissær Gunnar Barbarotti fra Kymlinge. Det er samtidig den første og eneste bog om Ellen Bjarnebo, kendt som slagteren fra Lille Burma. Den handler om en vicekriminalkommissær, der forsøger at komme til rette med sin dybe sorg, og om en kvinde, som har lært at håndtere sin. Den handler også om noget andet, for eksempel om to gamle politiefterforskninger, som kunne have været bedre, og om en rejse gennem Sverige for at opklare en såkaldt cold case.
God fornøjelse!

Som sædvanlig kan dette indlæg måske få suppleringer hen ad vejen. 
Se nyere/tidligere indlæg om kommende bøger 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar