søndag den 31. marts 2013

Richard Birkefeld & Göran Hachmeister: Tysk mesterskab, 2013

En af 2012's store positive overraskelser på min læsefront var de to tyske faghistorikere Richard Birkefeld og Göran Hachmeisters krimi Den der bliver tilbage har ret. Blandingen af både kompetent historisk roman og kompetent krimi tog helt pusten fra mig. Nu er den anden af d'herrers historiske krimier udkommet på dansk, og den er god - men langtfra den samme oplevelse som etteren.
Vi er i Tyskland i 1926. De to favoritter og fjender i kampen om det tyske mesterskab i motorcykelløb har kørt mod hinanden masser af gange og stammer begge fra München, hvad de begge prøver at skjule. Arno Lamprecht er veteran fra 1. Verdenskrig, og psykisk skrammet flygter han ind i det vilde ræs. Falk von Dronte kæmper for at genrejse den lavadel, han tilhører. Lambrecht drukner mindet om sin dræbte kones afhuggede hoved og politiets mistanker mod ham i alkohol, og von Dronte gemmer sig i armene på den ekstravagante Thea von Bock. Han vil nødig tænke på sin tid i det nazistiske Frikorps, hvor han dræbte en mand.
Det er et glimrende tidsbillede af Weimarrepublikkens Tyskland, som de to forfattere disker op med i Tysk mesterskab. Men det er som om, foreningen af historieskrivning og krimi ikke er helt så god denne gang. Lambrechts kamp for at opklare mordet på sin kone virker til tider noget påklistret og får først retning i slutningen af bogen, som man skal læse p.g.a. tidsbilledet - og ikke så meget, fordi man gerne vil læse en god krimi.
***
(Klim, 327 sider. Udgivet 22. februar 2013. Oversat af Jesper Høy Hansen fra tysk: Deutsche Meisterschaft, 2006)
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Politiken

Ingen kommentarer:

Send en kommentar