mandag den 29. april 2013

Ny skønlitteratur - maj 2013

Netop hjemvendt fra Berlin glæder jeg mig til at læse Timur VermesHan er tilbage, som udkommer d. 23. maj. Adolf Hitler vågner op på en tom grund i Berlins Mitte-kvarter. Lyden af fuglesang undrer den noget fortumlede mand, der ikke kan forstå, hvor krigen er blevet af. Da han kommer til en kiosk, ser han datoen på de udstillede aviser, 30. august 2012, og besvimer. Handlingen fortælles fra Hitlers synspunkt og består bl.a af indre monologer, hvor Hitler kommer med sine betragtninger over moderne kommunikation, politik og demokrati. Det er selvfølgelig en knivsæggang at skrive sådan en bog, og der har da også været en heftig debat om superbestselleren i Tyskland.
En anden roman, som jeg endda vist godt kan sige, at jeg har glædet mig til i årevis, Cormac McCarthy og hans Blodets meridian, der endelig - måske - kommer d. 29. maj. Jeg omtalte bogen i mit indlæg om ny skønlitteratur i januar 2011, da den første gang skulle udkomme på dansk. Det har den skullet flere gange senere, men indtil nu: Ingenting.
Romanen, som er skrevet tilbage i 1985, følger en teenager i Glanton-banden, en historisk gruppe af skalpejægere, der massakrerede indianere og mexicanere i grænselandet mellem USA og Mexico i 1849-1850.
En anden af de store amerikanere - om ikke andet så salgsmæssigt - er Dan "da Vinci" Brown. Inferno (14.5) hedder hans nyeste, og denne gang skal vi igen trækkes igennem konspirationsmøllens koder og symboler med Robert Langdon ved roret, denne gang i en historie med udgangspunkt i Dantes Inferno. Forlaget hr. Ferdinand skriver: "Gennem en hæsblæsende jagt, hvor det er umuligt at afgøre, hvem han kan stole på, kæmper Langdon for at finde svar - før det er for sent, og verden uigenkaldeligt vil være forandret." Lyder det bekendt fra tidligere? Ja, det gør det!
Potentielt bestsellerstof er der ganske givet også i Khaled "Drageløberen" Hosseinis Og bjergene gav genlyd (21.5). Det skulle i følge forlaget Cicero være en "bredt favnende fortælling, der fører læserne fra Kabul til Paris og fra San Fransisco til den græske ø Tinos. Om brødre og søstre, nære venner og fjerne slægtninge. Om hvordan de elsker, sårer, bedrager, ærer og ofrer sig for hinanden. Og hvordan de valg, vi træffer, kan få konsekvenser ikke bare for os selv, men også for vores efterkommere."
Den evige og altid gode John Le Carré er på banen med igen med En skrøbelig sandhed (10.5). Her er der de sædvanlige Le Carréske ingredienser fra efterretningstjenesterne, og det ligner jo helt sig selv, når man ser forlaget Rosinantes beskrivelse: "en fortælling om moralske dilemmaer, personlig skyld, modig ageren og uventet kærlighed". Hvis det er mere af det samme fra Le Carré, gør det ikke så meget. For så er det godt!
Og så en skandinavisk palet: En af mine faste norske leverandører af skønlitteratur er Lars Saabye Christensen, som d. 17. maj udgiver sin BLINK. Også her lyder beskrivelsen helt bekendt, da bogen handler om forfatteren Funder, "som ung pubertetsramt 15-årig og som voksen, skriveblokeret vrag på rehab. En hel sitrende sommer skriver Funder på sit første digt, oplever sin første forelskelse og ender med at blive ribbet for alle høje forestillinger om hvilket stof han er gjort af."
Fra Sverige har vi Carl-Henning Wijkmark og hans Natten der kommer (13.5). På hospitalet ligger Hasse og venter på at dø. Først i selskab med tre andre patienter, men snart ligger han der alene. Plejet af sygeplejerskerne Birgit og Angela. Mens han venter. Og forbereder sig på ikke længere at findes. Bogen modtog i 2007 den svenske August-priset med begrundelsen: "Mennesket kan ikke snyde døden, men Carl-Henning Wijkmark viser, at litteraturen kan gøre det. Natten der kommer er et eksistentielt kammerspil om kampen mod kroppens forfald og lidelse. Det er et underligt opmuntrende drama om kunsten at dø".
Morten Sabroe er tilsyneladende blevet færdig med at skrive om sin egen familie, men det bliver i familien i Os (8.5). John William Harding vender tilbage til sin fødeby Os for at forsone sig med sin bror som han ti år tidligere har svigtet på det grusomste. Hans datter Jackie venter med længsel på Robert der har mistet begge ben som soldat i Afghanistan, og som skal modtages som en helt på stationen i Os. Robert er ikke med toget, og det skrøbelige fundament byen er bygget på, begynder at slå revner, og de mørke hemmeligheder bag den bryder frem.
Forårets krimier regnede ned over os op til krimimessen i Horsens i marts. Men her kommer lige en efterbyge: Elsebeth Egholm kommer 30. maj med endnu et bind i serien om Dicte Svendsen med titlen Eget ansvar. En flygtningeadvokat findes dræbt i sit hus, Dictes datter Rose og dennes kusine Anne Marie bliver kidnappet af to hætteklædte mænd i en hvid varevogn, et ungt par finder en afsavet hånd i Trige skov som stammer fra en afrikansk kvinde og senere finder man andre ligrester. Efterforsker ved Østjyllands politi, John Wagner kæder efterhånden disse ting sammen, og pludselig befinder han og Dicte sig i et netværk af menneskesmuglere.
Så er der kun lige at slutte af med et eksempel på hvad den kriseramte bogbranche også kan belemre sig selv med i en uskøn blanding af medieliderlighed, pengebegær og kynisme fra alle involverede parter. Charlotte Lytton Kejser har i samarbejde med Thomas Wivel skrevet bogen Scenen er din : til Amalie - fra mor til datter, som udkommer 7. maj. Det er i følge forlaget mellemgaard, som har fået sig selv til at udgive bogen, "den ærlige historie om Charlottes opvækst og vilde ungdom, hendes liv som alenemor og ikke mindst beretningen om hendes farverige liv med Amalie [som er realitystjerne - kendt fra TV...]. Som kendis lever man et offentligt liv, og det har sine omkostninger. Lotte fortæller om, hvordan det føles, når alle har en mening om én, uden at man kan svare igen. Det gælder i høj grad også kritik af den måde, man opdrager sit barn på. I denne bog får vi Charlottes egen version af historien samt detaljer fra hendes begivenhedsrige liv med alle de personlige anekdoter, som medierne ikke fortæller. Bogen er rigt illustreret med bl.a. sjældne billeder fra familiealbummet".
Velbekomme....

4. maj 2013: Ak ja, Cormac McCarthys Blodets Meridian er nu udsat til d. 29. juni 2013....

Som sædvanlig kan dette indlæg måske få suppleringer hen ad vejen. 
Se nyere/tidligere indlæg om kommende bøger

Ingen kommentarer:

Send en kommentar