torsdag den 30. maj 2013

Ny skønlitteratur - juni 2013

Så er det i det mindste på kalenderen sommer, og det mærkes på flere måder: For det første kommer der ikke meget ny skønlitteratur de næste par måneder, og for det andet er det forholdsvis få genrer, der er repræsenteret, hovedsagelig sommerferiegenren "fortsættelse af serier", og hvis det nu skal pensles mere ud: Mord og sex!.
Junis store krimiudgivelse er Politi af Jo Nesbø, som er på gaden d. 10. juni. Det er hans tiende bog i den fremragende serie om politimanden Harry Hole med både alkoholiske og og andre lig i lasten. Når man ser bogens bagside, ligner optakten til den tiende bog i store træk de andre ni - og det plejer at garantere for fuld valuta for pengene!
Danmarks nye krimihåb og modtager af Det danske Kriminalakademis diplom for bedste spændingsdebut i 2012, journalisten Jesper Stein, udgiver d. 18. juni Bye, bye Blackbird, efterfølgeren til Uro. Det er igen Nørrebro, der danner ramme om vicepolitikommissær Axel Steen i en sag om en sadistisk drabs- og voldtægtsmand, der er løs i bydelen - er det mon Amagermanden overført til 2200 N? Det bliver spændende at se, om Jesper Stein holder det meget lovende niveau i den svære toer.
Men der mere krimi: Lars Kjædegaard udgiver Sorte sø, der er femte bind i serien om de de to efterforskere Anita Hvid og Thor Belling, der denne gang er i Silkeborg i en sag om en ung mands mystiske druknedød i en tidligere vandkraftsø nær Silkeborg. Jeg har ikke selv læst noget af Kjædegaard, men kan da se, at han plejer at få pæne anmeldelser. Så det ku' da være, at man skulle udvide repetoiret af danske krimiforfattere...
På "spindesiden" er den nye bølge af erotiske romaner for kvinder (kaldet husmoderporno) repræsenteret ved Bundet til dig (13.6) af Sylvia Day, "tredje og sidste bog i Crossfire-serien om Eva og Gideons forhold. Eva har, fra første øjeblik hun mødte Gideon, været nærmest magnetisk tiltrukket af ham. En del af grundet til dette, er at hun kunne se, han var en skadet sjæl ligesom hende selv. Eva og Gideon må se deres indre dæmoner i øjnene. Samtidigt må de acceptere konsekvenserne af deres lyster".  
Desuden kommer andet bind af Maya Banks' Breathless-trilogi, Glød (3.6). Jace Crestwell og Ash McIntyre deler alt - også kvinder. Men da Jace møder Bethany, begynder han at føle  jalousi. "Den magtfulde besættelse truer, overvælder og ophidser ham. Jace vil ikke dele Bethany med nogen anden. Han er fast besluttet på at være den eneste mand i hendes liv, også selvom det måske vil betyde enden på et livslangt venskab med Ash og koste ham en ualmindeligt dygtig forretningspartner. Bethany skal være hans og hans alene. Men ønsker hun selv det?"
Noget der stikker temmelig meget af i det erotiske felt er en genudgivelse af Ane 
Schmidts to romaner Jeg og Ham, der først udkom i 1983 og '84. Nu genudgives de i et bind under titlen Anelser d. 14 juni. I 1990 afslørede digteren Asger Schnack, ar han stod bag bøgerne, hvilket vakte en del furore på det litterære parnas. Hovedpersonen i de to fortællinger er en 33-årig kvinde. I drømmeagtige sekvenser fortæller hun om sine grænseoverskridene erotiske erfaringer, Jyllands-Posten: "Romanen er skrevet med en perlende latter og en fjern uro, der mødes i virtuose sætninger, som rummer mere poesi end mange digtsamlinger - og så denne rene, befriende lyst." Spændende at se om den holder - forsiden er i hvert fald enormt flot!
Det var, hvad jeg har udvalgt for den næste måned. Og det er tyndt, men så må vi jo for en gangs skyld ud i solen - eller regnen.
Rigtig god sommer trods alt!

12. juni 2013: Så kom den faktisk. Jeg glæder mig som et lille barn til Cormac McCarthys Blodets meridian, som fik en seksstjernet anmeldelse over hele forsiden på Politikens kultursektion i dag. Den danske udgave har ellers været forsinket i flere år, mens originalen kom for 28 år siden. Så der burde jo have været tid... 18. juni 2013: Er læst, er anmeldt - til topkarakter!

Som sædvanlig kan dette indlæg måske få suppleringer hen ad vejen. 
Se nyere/tidligere indlæg om kommende bøger

Ingen kommentarer:

Send en kommentar