tirsdag den 4. februar 2014

Hernán Rivera Letelier: Pigen der fortalte film, 2013

Sammen med sin far og sine fire brødre bor pigen Maria Margarita engang i 1960'erne i en lille mineby i helt oppe nordpå i Chile. Moderen har forladt familien efter faderen ved en arbejdsulykke blev lam fra livet og ned.Faderen er filmnørd, men kan ikke komme omkring, og laver en konkurrence mellem de fem børn om at blive den, som skal sendes i biografen for at se film og derefter genortælle dem for familien. Her viser Maria Margarita sig at have formidable evner, så de efterhånden flere og flere tilhørere synes, at hendes genfortælling er bedre end den ægte vare.
Ingen tvivl: Pigen der fortalte film er en meget fin lille bog fra den chilenske udkant, men den er altså også for lille til at blive rigtig god som selvstændig roman betragtet. Selv om bogen er på 102 sider, ville den sagtens i et andet format have være læselig på 40-50 sider i en novellesamling. Historien kunne sagtens have båret at blive foldet mere ud især i Maria Margaritas videre liv og den lille bys skæbne.
Men læs endelig Pigen der fortalte film under alle omstændigheder, for det er en god og varm og også lidt sørgelig historie fra en af verdens absolutte afkroge, i hvert fald set med danske briller.
***
(Tiderne Skifter, 102 sider. Udgivet 12. oktober 2013. Oversat af Rigmor Kappel Schmidt fra spansk: La contadora de películas, 2009)
Se mere om bogen på Litteratursiden
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Information og Jyllands-Posten (abon.)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar