søndag den 9. maj 2010

Jacob Ejersbo: Liberty, 2009

Tredie og sidste del af Jacob Ejersbos trilogi fra Moshi i Tanzania er endnu en fantastisk rejse ind i et Afrika med to af de personer, som man tidligere har fået kendskab til fra de to andre bøger, Eksil og Revolution. Her er det danske Christian og tanzanianske Marcus, som ved bogens start i 1980 er henholdsvis 13 og 15 år gamle. Op gennem 80'erne beskrives deres venskab og ungdom med sex, drugs og reggae, korruption, angst for den tabuiserede AIDS og ikke mindst den altoverskyggende rodløshed.
Jeg skrev om forgængeren Revolution, at indtil videre var 2009's bedste danske bog. Liberty er mindst lige så fremragende. Ejersbo bruger 711 sider - og det er ikke for meget - på at skabe et univers, som det vil tage meget lang tid for mig at komme ud af igen. Det er fantastisk skarpe iagttagelser Ejersbo har gjort, både i de personlige beskrivelser, om den vestlige udviklingsbistand, som er med til at fastholde modtagerlandene i offerrollen, og om det hykleri, som det udsendte bistandspersonale fra Europa udvikler hen imod at blive den ny tid kolonialister.
Det er kort og godt et fantastisk fremragende værk, og endnu en kommende stor klassiker i dansk litteratur. Hele trilogien står som et mesterværk, der vil kunne læses i mange, mange år fremad som stadig ny og frisk litteratur af højeste karat!
*****

Ingen kommentarer:

Send en kommentar