onsdag den 1. december 2010

Richard Yates: Easter Parade, 2010

Fruen gjorde mig opmærksom på, at selv om Easter Parade umiddelbart handler om de to søstre Sarah og Emilys liv fra ca. 1940-1970, er det i virkeligheden lige så meget et portræt af efterkrigstidens mænd, især set gennem Emilys forhold til ikke så få af slagsen. Jeg måtte efter lidt nølen give hende ret (og det er ikke første gang!).
Hvor Sarah i ung alder gifter sig med Tony, får tre børn og lever et 'konformt' ægteskab, har Emily op mod en halv snes forhold til forskellige mænd. Og som der står i bogens første sætning: "Ingen af søstrene Grimes skulle få noget lykkeligt liv". For begge bliver deres rodløshed grundvilkåret, der ender med uopfyldte ambitioner om det liv, som skulle have været så godt.
Det er som antydet ikke en bog, hvis budskab men bliver i bedre humør af at læse. Misantropien stortrives. Men det er ofte morsomt og virkelig godt skrevet (og oversat af Ida Jessen) og et portræt af ikke bare Emily og Sarah, men også af hele efterkrigstidens USA - og som sagt ikke mindst af bogens mænd, som de to søskende deler liv med. Og det er heller ikke rosenrødt, mildest talt. Ingen af disse mænd går ram forbi, og om selv en af de mest sympatiske mandlige figurer står der: "Han var en køn knægt, men der var noget tomt over hans smil, der røbede en svag mulighed for, at han kunne udvikle sig til et rart fjols".
***
(Originaltitel: Easter Parade, 1976)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar