fredag den 24. december 2010

Marjanne Satrapi: Kylling med blommer, 2006

Kylling med blommer er historien om tegneren Marjanne Satrapis onkel Nasser Ali Khan, hvis liv er hans tar, et iransk strengeinstrument, som han er virtuos på. Nu leder han efter en ny, efter hans kone under et af deres mange skænderier har ødelagt hans elskede instrument. Han finder den ikke og beslutter sig derfor til at dø, og man følger ham i hans sidste uge, hvor han ligger i sengen og venter på døden, mens han tænker tilbage.
Det er en meget smuk historie om en mand, hvis liv er taget fra ham af hans kone, med børn som han ikke kender og en uopfyldt og aldrig glemt ulykkelig kærlighed. Bogen handler også om kunstnerens skæbne i strid med den omgivende og materialistiske verdens krav. Nasser Ali er simpelthen ikke skabt til denne verden.
Kylling med blommer vandt prisen som den bedste tegneserieudgivelse i Frankrig i 2005, og er en meget smuk og rørende bog. Men den når ikke højderne med Satrapis hovedværk Persepolis I og II. Selv om hun bruger sin onkels historie er den mere fortalt på afstand og man kan mærke, at hun aldrig har kendt onklen i virkeligheden. Men absolut stadig anbefalelsesværdig.
***1/2
(Originaltitel: Poulet aux Prunes, 2004)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar