tirsdag den 28. december 2010

Martin Johs. Møller: Skuespilleren der forsvandt, 2010

Om det er en søns roman, som der står på forsiden, eller om det er sønnens biografi om en far og skuespiller; det er sådan set lige meget. Eller er det mon faderen, der har brugt sønnen som ghost writer på sin selvbiografi?
Skuespilleren der forsvandt er i hvert fald, på papiret, en roman af Martin Johs. Møller (f. 1982) om sin far skuespilleren Troels Møller (f. 1945) og hans liv, fortalt af faderen til sønnen, om sin deroute fra fastansat skuespiller på Det kgl. Teater til psykisk og fysisk syg førtidspensionist i en beskyttet bolig.
Men ind imellem de to yderpunkter er der godt nok sket en del: Over elevtid på Det kgl. Teater, hustrumishandling, druk, stoffer, freelance skuespiller, flerårigt ophold på en skole baseret på Ouspenskys lære, mere druk, oprettelse af lydbogsforlaget "Den grimme ælling", flugt til Madeira med tid som timeshare-sælger uden succes, endnu mere druk - og retur til Danmark med psykisk sygdom, slidgigt og elendige levertal. Og blev det til fire ægteskaber med skilsmisser?
Livshistorien er fortalt nøgternt og til dels afklaret, ikke uden humor og med kærlighed til mange mennesker ikke mindst sønnen, Martin. Og det er faktisk en rigtig god lille bog. Om bagsiden ved det udkoksede og uansvarsfulde liv i kølvandet på ungdomsoprøret, der for Troels endte med en form for prostitution i en af kapitalismens mest kyniske brancher, timeshareverdenen.
Fin lille ting, hurtigt læst - men sikkert også forholdsvis hurtigt glemt.
***

Ingen kommentarer:

Send en kommentar