tirsdag den 1. februar 2011

Tommy Wieringa: Joe Speedbåd, 2010

300.000 solgte eksemplarer af Joe Speedbåd i Holland behøver ikke nødvendigvis være udtryk for, at der så også er en god bog. Men det er den i høj grad!
Bogen følger Fransje op gennem teenageårene efter han har været ude for en ulykke, der har ført til, at sidder mere eller mindre lammet i kørestol, ikke kan tale og kun kan bruge højre arm, som så til gengæld kan meget... Men vennerne, og ikke mindst den lille bys nye tilflytter Joe Speedbåd, gør, at han har et liv, hvor der sker noget. Joe er altid i gang og altid i fremdrift, og han er en modsætning til al den anden stilstand i byen ude ved digerne. Og det er da også Joe, der får den idé, at Fransje skal kaste sig over professionel armlægning.
Det er dejlig og anderledes bog at læse! Der er gods i Fransjes hovedfortælling om Joe og ham selv, og der er nogle pragtfulde sidehistorier, bl.a. om Joes mors egyptiske mand og hans byggeri og søsætning af en feluka, en oldegyptisk flodbåd. Fransjes figur balancerer fint på kanten af det groteske, tragiske og meget, meget morsomme. Der er ikke meget ynk i hans handicap. Og Joe er sådan en fyr, hvor man bare ved, at ens eget liv garanteret havde set anderledes ud i dag, hvis man havde haft ham som ungdomsven.
På et tidspunkt fik jeg forbud af Fruen mod at læse den i sengen, hvis hun sov ved siden af. Så hun ved i hvert fald, at det er en meget morsom bog. At den så også er rørende, velskrevet og med gode personer og historier gør den bestemt ikke ringere.
***1/2
(Tiderne Skifter, 285 sider. Oversat af Birte Lundsgaard fra nederlandsk: Joe Speedboot, 2005)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar