torsdag den 24. november 2011

Li Kunwu & P. Ôtié: Et kinesisk liv 1 : Faderens tid, 1950-1976, 2011

Li Kunwus store tegneserie i tre bind Et kinesisk liv om hans egen og Kinas historie fra 1950 og frem til i dag starter med Faderens tid, 1950-1976. En bog på 256 sider og noget lignende kan ventes i de to næste bind, altså et rigtigt storværk.
Xiao Li (Li Kunwu) bliver født i 1955 som søn af en højerestående embedsmand i storbyen Kunming i Yunnan-provinsen. Gennem Xiao Li følger man den kinesiske udvikling fra de håbløse kampagner under "Det store spring fremad" i slutningen af halvtredserne, der førte til sult, fordi man lagde alt øde i bestræbelserne på at blive verdens førende stålproducent (man regner med at 45 mill. kinesere døde af sult i årene 1958-62). Og videre op gennem tresserne til Kulturrevolutionen, hvor også skolebørn som den 11-12årige Xiao Li deltog ved at angive kontrarevolutionære gerninger hos andre. Det udartede sig til, at angiveriet også kom til at omfatter personlige vendettaer - også blandt skolebørnene - bl.a da Li's fjende i klassen angiver Li's far, som kommer i genopdragelseslejr i årevis. Og Li selv tager hævn ved at angive klassekammeratens onkel, hvilket også kommer til at omfatte resten af familien. Fuldstændigt og rent vanvid!
Første bind føres op til 1976, hvor Xiao Li er soldat og den dag han og de andre får meddelelse om, at Den store Rorgænger, Formand Mao er død. Et chok for dem alle, noget der ikke kunne ske.
Det er en overvældende og overbevisende flot bog om Kinas moderne historie og ikke mindst mentalitetshistorie, som Li Kunwuhar tegnet og skrevet (med hjælp fra franske P. Ôtié). Han sparer ikke sig selv i udleveringen af de enorme fejl og overgreb, som Kulturrevolutionen førte med sig. Tegningerne er fine og giver et billede af både det almindelige liv og Li's indre forestillinger, som er fornemt i balance.
Et storværk, både litterært, selvbiografisk og som historieskrivning. Jeg glæder mig til de sidste 500 sider!
****1/2
(Alvilda, 256 sider. Oversat af François-Eric Grodin fra fransk: Une vie chinoise : Le temps du père, 2009)
De to næste bind Partiets tid og Pengenes tid kommer i løbet af 2012.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar