torsdag den 3. november 2011

Ola Wong: Slaverne i Tanzhou, 2011

Ola Wong (f. 1977) er romandebutant men har dog tidligere gjort sig bemærket som prisvindende journalist, nemlig som kinakorrespondent til flere svenske aviser. Nu har han kastet sig over at skrive en humoristisk spændingsroman fra Kina - og det er heller ikke så ringe...
Enogtrediveårige Eliza Su, født og opvokset i Sverige af kinesiske forældre, får til til opgave af sit sikkerhedsfirma at undersøge en virksomhed i Tanzhou i Kina, der viser sig at udnytte slavearbejdere i deres produktion af krabber og ikke mindst i prostitution, herunder kvinder og handicappede børn. Hun får meget effektfuldt sat en stopper for. Hjemme igen i Malmö indhenter hævnen fra den detroniserede og mildest talt skruppelløse direktør hende med trusselsbreve, mord og mordforsøg, og tingene tager uventede drejninger.
Der er i den grad underholdning for alle pengene i Slaverne i Tanzhou, der blander en barsk spændingsroman med humoristiske og satiriske handlingsforløb og replikker i al sin barskhed. Det er dog som om, at bogen skifter karakter til det mere humoristiske, hvor den alvorlige del af historien går noget i glemmebogen efterhånden. Det er kun lige ved at lykkes, men forskellen er dog alligevel for stor på den de to dele af historien, så man står tilbage med en bog, der godt nok er enormt underholdende, men som jeg alligevel ikke rigtig vidste hvad ville. Og slutningen og opklaringen går altså lidt for stærkt til at den bliver troværdig.
Men fin underholdning - og jeg læser da gerne Ola Wong igen, især hvis han holder sig på én linie eller får blandet sine stilspor bedre næste gang.
***
(Forlaget Punktum, 319 sider. Oversat af Jacob Jonia fra svensk: Blodröda kräftor - jakten på Henry W, 2010)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar