lørdag den 26. november 2011

Ny skønlitteratur - december 2011 og januar 2012

Årets store litterærlige super-gedemarked, Bogmessen i Forum, er overstået. Derfor er resten af året temmelig småt besat med nye bogudgivelser. Så denne gang har jeg slået december og januar sammen i ét indlæg om kommende skønlitterære bøger.
Hvis vi starter med december er der kun tre udgivelser som har fundet nåde. Den første er Alice Munro og hendes novellesamling Fjendskab, venskab, ægteskab, som udkommer 6.12. Ni noveller om mennesker i konflikten mellem tradition og fornyelse. Jeg kunne da godt forestille mig, at den canadiske novellemesters samling endnu engang får emneordet "godt anmeldt" på mit bibliotek. Så er der den kvartårlige Klaus Rifbjerg, denne gang en digtsamling, Stederne, der kommer 15.12. Og endelig tidligere politidirektør Hanne Bech Hansen (1.12) med toeren i sin krimiserie om Malika Asmina Els, Operation Dacapo. Den bliver nok den dårligst anmeldte - og den der kommer til at sælge mest...
Den første bog fra januar er også den, jeg absolut glæder mig mest til, nemlig Jiro Taniguchis tegneserie/grafiske roman Min fars dagbog, der kommer 17. januar. Den får ikke for lidt i forlagsomtalen, men det skulle ikke undre mig om det er rigtigt nok: "En midaldrende mand vender hjem til sin barndomsby, som han ikke har besøgt i 15 år, for at deltage i sin fars begravelse. Efter begravelsen forsøger familien at sammenstykke farens livshistorie, der tvinger dem til at revurdere opfattelsen af ham og især forstå, at det ikke kun skyldtes almindelig travlhed på arbejdet, at han i lange perioder var væk fra familien. I en gribende, nærmest selvbiografisk fortællestil, akkompagneret af bevægende, detaljerede tegninger, fortæller Taniguchi igen fra hverdagens Japan, der på en gang er poetisk og knugende". Superlativerne kan i hvert fald bruges om de bøger af Taniguchi, som jeg allerede har læst, Min fjerne barndomsby og Manden der går tur.
Så er der kun fire bøger tilbage: Først og fremmest en bog i serien om kriminalbetjent Dave Robicheaux i Louisiana skrevet af James Lee Burke En regnbue af glas, der allerede skulle komme 2. januar. En krimiserie som har holdt et højt, højt niveau i over tyve år. Stadig i krimisporet er der svenske Viveca Sten og hendes I nat er du død (27.1), og jeg vil da også gætte på, at Åke Edwardssons Svalerne flyver så højt at ingen længere kan se dem (27.1) nok er en krimi. Til gengæld er Anna Grues novellesamling De andre, der kommer 26. januar ikke en krimi men derimod en samling noveller, der skulle være skrevet med inspiration i Sartres sætning om, at "Helvede er de andre". Så velkomne ubehageligheder kan nok ikke undgås alligevel...
Så nåede jeg da op på en forholdsvis anstændig størrelse indlæg om nye skønlitterære udgivelser - men jeg blev altså nødt til at tage to måneder for at komme dertil. Og jeg forbeholder mig selvfølgelig som sædvanlig ret til at supplere indlægget, hvis der skulle dukke mere op, som jeg mener er værd at nævne.
Supplement 29. november 2011. Lige et par nordmænd:. Erlend Loe udgiver 18. januar Kurt kurér, som handler om et Nordnorge i kamp for at dele Norge i to. Det virker nærmest som et militært fremskridtspartioprør. Håber Loe kan holde den maske, han har haft det lidt svært med i nogle bøger... Og så kommer femmeren i Karl Ove Knausgårds Min kamp den 26. januar.
Supplement 9.december 2011. Nu ses kan man også se på Gyldendals liste over kommende udgivelser at Simon Fruelund kommer med en ny roman d. 13. januar Panamericana. Der står om bogen: "Panamericana er en vej der går fra Alaska til Ildlandet, men det er også en roman om Anja og hendes familie, den chilenske mor Ana og den danske far Jarl." Lyder spændende - flot forside.
Supplement 7. januar 2012.  Ernst Jüngers I stålstormen om 1. verdenskrigs helvede skulle udkomme 13. januar. Saxo skriver: "I stålstormen er et uomgængeligt værk om krig og om 1. verdenskrig i særdeleshed. Hvad krigen gør ved mennesket. I stålstormen er et hovedværk i tysk og europæisk litteratur fra det 20. århundrede, krigens århundrede. Bogen er på højde med og modstykket til Remarques Intet nyt fra Vestfronten". 
Den udkom i følge Wikipedia første gang i 1920 i privattryk og i 1924 i offentligheden - men først nu på dansk...


Se nyere/tidligere indlæg om kommende bøger

5 kommentarer:

 1. "Den bliver nok den dårligst anmeldte - og den der kommer til at sælge mest..."

  Jeg forstår bestemt ikke, hvad du mener. De etablerede forlag satser da kun på manuskripter af høj litterær kvalitet og skelner bestemt ikke til, om forfatteren på forhånd er kendt ;)

  SvarSlet
 2. Lad os se! Godt at fornemme din sarkastiske undertone - ellers ville jeg være lidt bekymret... ;-)

  SvarSlet
 3. Ved ikke lige hvor relevant det er for dig, men det skader jo ikke at sprede rygtet!
  Jeg har en lille bogudfordring kørende fra nu og til 31/12 2012, men ville være sjovt, hvis det ikke bare var mig der var med :) Kig endelig forbi. Linker selvfølgelig til deltagere ;) http://raenne90.blogspot.com/p/must-read-2012-bogudfordring.html

  SvarSlet
 4. Hej Irene.
  Fin idé, og du er meget velkommen til at sprede den på Bogbrokken...
  Nogle af bøgerne har jeg læst, nogle er udenfor mine interesse, og nogle kunne jeg da selv tænke mig at læse - men jeg vil ikke love. Jeg melder på din "faste læsere"-liste og følger med.

  SvarSlet
 5. Arh, det er jo egentlig bare en smålig bemærkning, og i Danmark har jeg ikke noget at klage over indtil videre, men man kan godt blive træt af visse amerikaneres hetz mod selv-udgivere, når man ved, at visse af de storsælgende fra de etablerede forlag skriver tredjerangsbøger.

  SvarSlet