torsdag den 21. juni 2012

Deon Meyer: Tretten timer, 2012

Sydafrikanske Deon Meyer får en større og større stjerne hos mig for hver gang jeg læser en af hans fremragende krimier. Og nu må forlaget godt se at få resten af hans ikke voldsomt store produktion oversat, for jeg har nemlig indenfor den sidste halvanden måned læst de tre bøger af Meyer som foreløbig er kommet på dansk, Jægerens hjerte, Jægerens bytte og nu Tretten timer.
Tretten timer foregår en sydafrikansk sommerdag i januar i Cape Town, og har endnu engang den pt. tørlagte alkoholiker vicekriminalkommissær Benny Griessel i hovedrollen. Han vækkes kl. 5.37 om morgenen af sin telefon med besked om, at en ung kvindelig amerikansk turist har fået skåret halsen over ved en kirke. Og hendes rejsekammerat Rachel er på vild flugt fra den samme skæbne. Kl. 7.02 opdager en husassistent liget af en kendt musikimpressario og-producer skudt ved siden af hans kone, der som sædvanlig er gået i koma af gårsdagens massive druk. Så er der ellers lagt op til en travl dag for Benny Griessel og hans folk....
Jamen, hvad skal jeg dog sige..? Deon Meyer kan bare skabe et nærmest perfekt plot med rigtige og levende personer og med et samfundsportræt, der har blik for korruptionen og Det nye Sydafrikas skrøbelige status med den idealistiske drøm om integration af hele befolkningen - en drøm som i praksis bliver til at der er magtkampe mellem alle befolkningsgrupper på tværs.
Tretten timer er en vanvittigt spændende krimi med den meget sammensatte Benny Griessel som et i den grad holdbart centrum, der kan fortjene en stor plads i kriminallitteraturhistorien! Flot, flot krimi og roman!
*****
(Sohn, 484 sider. Oversat af af Svend Ranild fra engelsk: Thirteen Hours, 2010. Originaltitel på afrikaans: 13 Uur, 2009)
Læs mere på Litteratursiden og bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Politiken og Information
Hør interview med Deon Meyer fra Krimimessen 2012

Ingen kommentarer:

Send en kommentar