onsdag den 31. oktober 2012

Jack Schaefer: Shane - den tavse rytter, 2012 (1949)

Der er i den grad mytologisk westernstof i Jack Schaefers lille bog Shane - den tavse rytter, som udkom på amerikansk i 1949. Historien er om den tavse rytter, Shane, der ukendt af alle kommer ridende til byen, stiller sig på de spredte nybyggeres side i kampen mod den lokale og meget grådige magnat, og ordner hele opgøret med sin kraft, udstråling og revolver, før han drager af igen...
Shane - den tavse rytter er en skarpskåren lille fortælling om store skæbnesvangre overvejelser og opgør på prærien med dyb rod i den amerikanske drøm, fortalt af den ti-tolvårige dreng hos hvis familie den mystiske Shane flytter til.
Det er hele udtrækket af westernmytologi, man kommer til at gennemleve på de kun halvanden hunderede sider - flot skrevet med det væld af klichéer og sentimentalitet, som kun en rigtig "hesteopera" kan præstere.
Og bogen blev da også kun fire år efter sin udgivelse filmatiseret med Alan Ladd i rollen som Shane og modbydelige Jack Palance i rollen som revolvermanden Stark Wilson. Filmen blev forøvrigt nomineret til otte Oscars, men måtte nøjes med de to.
Fin lille genudgivelse, som absolut er værd at bruge en aften på at læse.
***1/2
(Bechs Forlag, 151 sider. Udgivet 20.august 2012. Oversat af Knud Müller fra amerikansk: Shane, 1949Tidligere udkommet på Gyldendal i 1959 i samme oversættelse)
Lån bogen bibliotek.dk
Læs anmeldelse fra Politiken

Ingen kommentarer:

Send en kommentar