søndag den 28. oktober 2012

Peter Øvig Knudsen: Hippie 2 - den sidste sommer, 2012

Så blev Peter Øvig Knudsens næsten 1200 siders monument over Thylejren 1970 bygget færdig. Og endnu engang har jeg været imponeret af det enorme arbejde, Øvig har gjort for at sammenstille sit billede af elementer og forløb i lejrens historie.
Konflikterne skærpes i lejren, der er er tyverier fra teltene, supermarkedet kører med et lukningstruende underskud, flere lokkes til lejren pga. den nemme tilgang til stoffer, og forholdet til egnens beboere skærpes, ikke mindst under og efter Peter Louis-Jensens og fjorten andre lejrbeboeres besættelse af Hjardemål Kirke. Øvig får også fortalt historien om syrehovedet Provo-Knud (billedet på forsiden), der har taget et antal LSD-trips i overkanten, der til sidst gør, at han knivdræber vennen Cola i en paranoiavision i februar året efter. Og rigtig mange andre historier.
Der har været noget polemik omkring bogens udgivelse, da nogle af de interviewede har følt sig udnyttede af Øvig og ment, at de har optrådt som "nyttige idioter" i hans allerede vedtagne projekt, især om Peter Louis-Jensens egocentriske og selvpromoverende rolle i lejren og håbløse kirkebesættelse i Hjardemål. Det har jeg ingen lyst til at kommentere, men der er ikke meget formildende i bøgerne om Peter Louis-Jensen, andet end accepten af at han var en dygtig og visionær kunstner. Så den lader jeg ligge dér...
Man kan måske også diskutere, at bogens sidste store kapitel handler om Verdensbankdemonstrationerne i september. Men at det for alvor blev overgangen til den mere marxistiske og hårdslående udgave af ungdomsoprøret, kan der da ligge en linie i. Men det var nok ikke gennemsnits-thylejrbeboeren, der var forrest på barrikaderne...
Ellers er det et imponerende monument over hippiekulturen og Thylejren, der vil blive stående, som Øvig har skabt! Billedrigt, grundigt, solidarisk og ikke mindst velskrevet og gennemdokumenteret i både tekst og billeder. Flot bogværk, som det er en fornøjelse at eje, og kunne tage frem med jævne mellemrum. Jeg er i hvert fald blevet meget klogere på den del af ungdomsoprørets historie i Danmark!
***1/2   
(Gyldendal, 645 sider. Udgivet 25. oktober 2012)
Læs mere på Litteratursiden (link kommer)
Lån bogen på bibliotek.dk 
Læs anmeldelser fra PolitikenInformation, Berlingske, Historie-Online og Torben Bille
Læs artikel fra Politiken om flere af bogens medvirkendes kritik af Peter Øvig Knudsen (23. oktober 2012)
Se filmen Skæve dage i Thy på Filmstriben.dk mens du venter på bogen...
Se også bøgernes hjemmeside med interviews og andet ekstramateriale på hippienu.dk
Læs min anmeldelse af Hippie 1

Ingen kommentarer:

Send en kommentar