fredag den 19. oktober 2012

Lars Kepler: Ildvidnet, 2012

Som ved alle stort opslåede krimihypes har avisanmelderne været temmelig delte i deres bedømmelse af forfatterpseudonymet Lars Keplers kvaliteter. Hos flere anmeldere virker det som om, at hypede forfattere allerede før starten på læsningen er bagud på point - og Kepler er ingen undtagelse. Jeg har til gengæld overgivet mig, og synes, at ægteparret Ahndoril er i gang med at skabe en af de bedste skandinaviske krimiserier.
Ildvidnet starter på en lukket døgninstitution for unge piger med selvskadelig adfærd  nord for Sundsvall i Nordsverige, hvor en fjortenårig pige og en halvtresårig sygeplejerske en nat findes dræbt, begge med hovederne smadret. Joona Linna tilkaldes for at fungere som observatør til opklaringen, hvor alt peger mod en anden femtenårig beboer, Vicky, der er stukket af fra stedet samme nat. Og selvfølgelig træder Joona Linna ud af sin tildelte rolle, og selvfølgelig er der mere mellem himmel og jord i sagen, hvor både tråde tilbage i tiden, og hvor spiritisme kommer ind i billedet.
Jeg kunne godt lade mig overtale til denne gang at synes, at historien lige får en gang for meget i vridemaskinen. Det gælder både troværdigheden i plottet, og hvor lang bogen er. Men Ahndoril'erne kan skrive, og jeg synes at det er til at leve med, fordi der er spænding og cliffhangerkvaliteter nok til, at bogen er en fornøjelse hele vejen igennem. Men pas på med at løsne plottet mere...
Jeg bliver gladere og gladere for Joona Linna, efterhånden som serien skrider frem. Man følger i hans fodspor, selv om det nærmest er umuligt at forudse, hvor de bliver sat. Rigtig fin og anderledes figur.
Det bliver til 3½ stjerne (med lille pil ned) denne gang:
***1/2  
(Gyldendal, 577 sider / 1,24 Mb. Oversat af Jesper Klint Kistorp fra svensk: Eldvittnet, 2011)
Andre bøger på dansk i serien om kriminalkommissær Joona Linna:
1. Hypnotisøren, 2010
2. Paganinikontrakten, 2010

Læs mere Litteratursiden
Lån bogen bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Politiken og Berlingske
Lars Kepler er et pseudonym for forfatterægteparret Alexandra Coelho Ahndoril og Alexander Ahndoril. De optræder flere gange på Bogmessen i Bella Center 9-11. november 2012

Ingen kommentarer:

Send en kommentar