torsdag den 22. november 2012

Patrick deWitt: Brødrene Sisters, 2012

Den canadiske forfatter Patrick deWitt var i 2011 blandt de sidste seks forfattere i opløbet om den prestigefyldte Man Booker Pris med denne bog, men det endte dog med at det blev den forhåndsudråbte favorit Julian Barnes, der løb med prisen for sin Når noget slutter.
Brødrene Sisters handler om de to revolvermænd og brødre Charlie og fortælleren  Eli, der tager ud fra deres hjemby Oregon City, Oregon i 1850'erne for at slå Hermann Kermit Warm ihjel, fordi han angiveligt skulle have stjålet fra brødrenes faste arbejdsgiver "Kommandøren". Man følger dem og deres noget mærkværdige oplevelser på et par svage hesterygge gennem Californien til San Francisco og videre til de møder Warm - og må tage stilling påny...
Der ville bestemt ikke komme en gammeldags heltewestern ud af en filmatiseng af Brødrene Sisters (alene titlen). Det ville nok nærmere være noget for brødrene Coen, som sikkert også ville kunne sætte lidt mere swung i første halvdel af en film end der er i bogen. Den synes jeg nemlig er lidt svag i forhold til anden del, fra da brødrene finder Warms makkers dagbog. Her begynder der virkelig at ske noget, og især Elis indre liv folder sig helt ud. Og der mangler ikke kommentarer, der snildt kan bruges i nutiden!
Altså en lidt ujævn bog, der arbejder sig op til at blive rigtig god. Bogen er meget fint sprogligt tilpasset den tid. som den foregår på - og ofte meget morsom. Kan anbefales, især for anden halvdels skyld!
***
(Peoples Press, 336 sider. Udgivet 6. september 2012. Oversat af Steffen Rayburn-Maarup fra engelsk: The Sisters Brothers, 2011)
Lån bogen bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Politiken og Dagbladet (no.)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar