mandag den 12. november 2012

Selma Lagerlöf: Køresvenden, 2011 (1912)

Slumsøsteren* Edit ligger en nytårsaften for ca. hundrede år siden på sit dødsleje med lungetuberkulose og forlanger den berygtede David Holm tilkaldt. Han er en afstumpet bisse, en brutal forbryder, der har ødelagt tilværelsen for alle de nærmeste omkring sig. Denne nytårsaften har David Holm drukket sig fuld sammen med to svirrebrødre på kirkegården. De kommer i slagsmål, og David Holm dør af en blodstyrtning, da hans ene lunge falder sammen.
Omtrent samtidig ankommer på kirkegården en raslende, hvinende vakkelvorn kærre, trukket af et enøjet og faldefærdigt øg og med en fordægtig kusk - udstyret med en le. Hans rædselvækkende opgave har været året igennem at samle døde sjæle op. Ved årsskiftet er er hans hverv til ende og skal nu overtages af David Holm. Første opgave er at hente Edits sjæl, og her konfronteres den hårdhjertede David Holm med  Edit og sit livs misgerninger. Og det skal blive værre endnu...
Det var dog en fantastisk bog, som Lagerlöf skrev i 1912. Det syner umiddelbart lille, men der er store, ja enorme, menneskelig spørgsmål på spil på de 181 sider: Skyld, straf, soning, kærlighed, tilgivelse og ikke mindst Døden i stor flot gotisk indpakning, så jeg nærmest gøs inden historien for alvor var kommet i gang. Det skyldes ikke mindst sproget, der fremkalder en stemning, som går både i kødet og i marven. Og personbeskrivelsen af hovedpersonen David Holm og hans tanker undervejs kan vel nærmest ikke gøres bedre.
Fantastisk fin roman, der bare skal læses, inden man dør. Men gør det gerne lang tid før!
****1/2  
(Gyldendal, 181 sider. Udgivet 9. november 2011. Oversat af Anne Marie Bjerg fra svensk: Körkarlen, 1912)

*Slumsøster: "Kvinde (Især tilhørende Frelsens Hær), der udfører slumarbejde". Kilde: Ordbog over det Danske Sprog, bind 20.
Læs mere på Litteratursiden
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Politiken og Kristeligt Dagblad

3 kommentarer:

 1. Hej og tak for dine altid gode og saglige boganmeldelser, som efterhånden har ledt mig til mange gode læseoplevelser - og sparet mig for lige så mange ;-)

  Venligst Karen

  SvarSlet
 2. Korrektion...sparet mig for lige så mange DÅRLIGE, forstås ;-)

  Karen

  SvarSlet
 3. Tusind tak - dejlig kommentar at have i bagagen til at læse og skrive videre på!

  SvarSlet