mandag den 10. december 2012

Jussi Adler-Olsen: Marco Effekten, 2012

Hvis en sommerfugl i Sydamerika basker med vingerne, kan den sætte gang i en tsunami  i Japan: Sommerfugleeffekten.
Og hvis romadrengen Marco i Kregme ser noget, han ikke skulle have set, kan det sætte gang i en hel masse bevægelser i dansk "undergrund": Marcoeffekten.
Det er det store arsenal af historier og stilarter, der rulles ud i Jussi-Adler Olsens nyeste udgivelse Marco Effekten. Der er den politiske thriller om en kynisk embedsmands svindel og korruption i det danske udenrigsministeriums behandling af ulandsprojektmidler til Cameroun i samarbejde med mindst lige så kyniske bagmænd i bankverdenen.
Der er chaseren - eller forfølgelseshistorien - om den 15-årige illegale indvandrer Marco, der sætter sig op mod sin tigger- og tyveklans overhoved, og ser noget han ikke skulle have set, og flygter fra klanen med livet som indsats.
Endelig er der de interne forhold i Afdeling Q i Politigårdens kælder, der nærmer sig Gøg & Gokke, som jeg tidligere har udtrykt det - men nok mere er folkekomedie hen ad Olsen-Banden, som Bo Tao Michaëlis skriver i sin anmeldelse af denne bog.
Det er lidt farligt spil med de forskellige stilarter, og man skal halvvejs ind i bogen, før afsnittene mellem Politigården og selve plottene kommer til at hænge sammen - og det irriterede mig under læsningen, da det næsten virkede som om, at jeg læste to forskellige bøger i første halvdel. Men i anden halvdel fungerer det virkelig godt, og stilarterne smelter efterhånden sammen uden at tabe deres særpræg og bliver til - en rigtig Jussi!
Der er ikke mange om nogen, der kan hamle op med Adler-Olsen i kunsten at skrive drønspændende eller døduhyggeligt med personlig indignation og samtidig få noget gedigen humor ind i historien. Jeg kan kun komme i tanke om Susanne Staun, og så er vi ovre i en helt anden boldgade stilmæssigt. Her har JAS uden tvivl den bredeste appel.
Så jeg vil helt klart sige, at Marco Effekten på trods af nogle totalt urealistiske elementer i plottet har begået sin bedste Afdeling Q-bog siden Fasandræberne. Jeg var ellers ved at bliv lidt nervøs for seriens kvalitetsniveau efter Flaskepost fra P og Journal 64, som jeg synes var skrevet med alt for løs hånd og lidt for meget vægt på  Olsen-Bandengenren i kælderen hos Carl, Assad og Rose. Godt kommet igen, Jussi!
PS: Hvorfor orddelingen i titlen? Er det en eller anden form for læselet-service?
***1/2   
(Politiken, 505 sider. Udgivet 6. december 2012)
Læs mere på Litteratursiden
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra PolitikenInformation, Ekstra Bladet, 24 Timer og Berlingske
Marco Effekten er femte bind i serien om Afdeling Q. De fire andre bind er:
1. Kvinden i buret, 2007
2. Fasandræberne, 2009
3. Flaskepost fra P, 2009
4. Journal 64, 2010

5 kommentarer:

 1. Hej Michael. Tjekker ofte din blog for at samle inspiration og blive opdateret på hvad der er værd at læse. Har "lånt" ideen med LibaryThing til min egen blog, da det er en rigtig fin ide. MVH Morten - http://mortensplace.blogspot.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Morten
   Tak skal du have! Du er velkommen til at hugge inspiration med arme og ben. Og godt at se, at du har fået gang i bloggen igen.

   Slet
 2. dårlig bog i forhold til de 4 første. Man får lidt mistanke til at det er en "ghostwriter" som har skrevet den!!!

  SvarSlet
 3. Du er enig med mange i, at Marco Effekten er den hidtil ringeste af Mørck-bøgerne. For mig er det stadig Journal 64, der har den "ære".

  SvarSlet
 4. enig. der er gået for meget Olsen banden i den

  SvarSlet