tirsdag den 26. februar 2013

Ny skønlitteratur - marts 2013

Marts måned er en skønlitterær måned med knald på! Udgivelserne bærer især præg af, at der i weekenden 16. og 17 marts afholdes Krimimesse 2013 i Horsens Statsfængsel, så skulle jeg ikke bare starte med krimier og spændingsbøger - og ellers se at komme i gang...:
To af de allerbedste kvindelige danske krimiforfattere udgiver nye bøger i deres serier. Den ene er Lene Kaaberbøl, der 8. marts udgiver Det levende kød, den anden bog om kadaverdoktorens datter - franske Madeleine Karno i 1890'ernes Frankrig. En italiensk anarkist har dræbt den franske præsident. Midt i postyret findes Rosalba Lombardi, en ung prostitueret, myrdet og maltrakteret på en måde der får boulevardpressen til at skrive om - Varbourgs egen Jack the Ripper? Første bind om Madeleine, Kadaverdoktoren, var en af mine to favoritter til årets danske krimi 2010.
Men det var min anden favorit Susanne Staun, der løb med prisen det år for Døderummet. Hun udgiver nu tredie og åbenbart sidste del i serien om retsmedicineren Maria Krause Helt til grænsen (7.3). Vennen og kriminalteknikeren Lille John har begået selvmord, eller har han? Maria Krause ved noget om ham, som gør, at hun kender svaret - og det fører hende til Libanon og til hendes egen yderste grænse.
Det sidste kvindelige islæt i krimi-/spændingsbøgerne er islandske Yrsa Sigurðardóttir, der udgiver Jeg skal huske dig" (13.3), en ren gyser fra det lille islandske fiskerleje Hesteyri i Jökulfirdir på nordvestkysten af Island. Her flytter tre unge til for at istandsætte et gammelt hus, men noget vil have dem til at forsvinde.
En af tunge danske drenge i spændingsgenren er Leif Davidsen, og d. 13. marts udgiver han Patriarkens hændelige død. Det skulle i følge forlaget Lindhardt & Ringhof være "en spændingsroman om religion, politik, kærlighed og hævn. Patriarkens hændelige død er en bog, der tegner et portræt af Putins moderne Rusland, hvor stat og kirke indgår uhellige alliancer".
Morten Hesseldahl kommer også med nyt (5.3). En tid til at dø handler om feltpræsten Kasper, som kommer skandaliseret hjem fra Afghanistan. Hans bror Jonathan er fuld fart på men forsvinder, da han stikker næsen lidt for meget i en konflikt i et centralafrikansk land. Og Kasper sætter efter. Forlaget skriver, at det er en spændingsroman "om magtkampe i et fjernt afrikansk land og om gode viljer og kold beregning".
Amerikaneren Mo Hayder vandt i 2012 den prestigefyldte Edgar Award, der uddeles af Mystery Writers of America, for sin Gone, og den kommer nu på dansk under titlen Væk (8.3). Vicepolitikommissær Jack Caffery får en banal sag om et biltyveri, men det viser sig, at tyven ikke var ude efter bilen men efter ejerens elleveårige datter.
Ian Rankin er kandidat til årets Palle Rosenkrantz Pris for Fortidens døde, men d. 8. udkommer hans En anden mands grav - som endnu engang har John Rebus i hovedrollen. Han er egentlig gået på pensíon, men da en tolv år gammel sag om en forsvundet ung kvinde lander på hans bord, kan han ikke modstå fristelsen til igen at få foden indenfor hos kriminalpolitiet.
Også lige et par nordmænd til sidst i krimiafdelingen. Den "evige" Gunnar Staalesen  har nyt om den "evige" Varg Veum fra det "evige" Bergen. Veum har i Der hvor roser aldrig dør (15.3) sagt ja til en mor om at genoptage en næsten femogtyve år gammel sag om den forsvundne treårige datter. Og Veum får bid - men der skal en brutal hændelse i nutiden til før der begynder at tegne sig et mønster ...
Den anden nordmand er Thomas Enger, der kommer med sin tredie bog om journalisten Henning Juul. Juul kastes ud i flere forskellige sager i Blodrus, der kommer d. 14. marts - og en af sagerne involverer endda Juuls søster Trine, som endda er justitsminister.
Så lige et appendix med helt "almindelig" skønlitteratur her til sidst: En af mine yndlingsforfattere er islandske Hallgrímur Helgason. Han udgiver d. 14. marts Kvinden ved 1000°I den østlige del af Reykjavik sidder en ældre kvinde i en garage og venter på at dø. Firsårige Herbjørg Maria Bjørnsson, også kaldet Herra, har mistet al forbindelse til sin familie og bor alene, syg og lænket til sengen, men forbundet til omverdenen gennem internettet. Hendes eneste selskab er en gammel HP-laptop og en tysk håndgranat fra anden verdenskrig. Mens hun venter på, at hendes ovn i krematoriet når op på 1000°, fortæller hun sin livhistorie...
Englænderen David Nicholls (Samme dag næste år) kommer d. 18. med Den evige toer, en komedie om ambition, berømmelse, jalousi og kærlighed. I sin jagt på sit store gennembrud har Stephen C. McQueen mange gange spillet rollen som "forbipasserende" og "død mand". Han har nu fået job som dubleant for filmstjernen Josh Harper, der også er den 12. mest sexede mand i verden. Josh har alt og Stephen har ingenting. Stephen bliver håbløst forelsket i Josh´s smukke og sjove kone Nora, og det gør alting meget mere besværligt. Men er der stadig håb for, at Stephen kan få sit store gennembrud?
Og så lige to danske bøger at slutte af på: Julia Butschkow får sin Aber dabei på gaden 22. marts. Det er en kollektivroman, fortalt af de personer, der omgiver Jens Martin, overlægen på en psykiatrisk afdeling i København. Mens konen går hjemme og er på nervemedicin, lader Jens Martin sig forføre af en af sine patienter. Hun drømmer om at skrive, men mangler stof. Derfor udspørger hun Jens Martin om patienterne: om advokaten Ivan, som taler konstant og tilbyder sex til alle. Og om den kvindelige forfatter, som under arbejdet med en roman om sin nazistiske bedstefar har fået billeder af udmagrede kz-lejrfanger så meget ind under huden, at det har udløst en svær spiseforstyrrelse...
Og endelig er der den evige (her behøver man vist ikke gåseøjne) Klaus Rifbjerg. Den 20. marts udkommer hans bog Intet sikkert abnormt, som er en samling på atten noveller, nogle på få linjer, andre på adskillige sider. Novellerne tager udgangspunkt i tilstande og situationer, hvor man ikke umiddelbart kan påvise nogen unormalitet.
Og skal man gætte på, at Intet sikkert abnormt ikke får lov til at figurere som Rifbjergs nyeste bog ret længe...?

Som sædvanlig kan dette indlæg måske få suppleringer hen ad vejen. 
Se nyere/tidligere indlæg om kommende bøger

2 kommentarer:

  1. Fabelagtigt indlæg. Listen med bøger bliver bare længere og længere

    SvarSlet
  2. Marts er også en rigtig god måned - især for kriminelle læsere...

    SvarSlet