torsdag den 15. august 2013

Max Brooks: World War Z, 2013

Her en halv snes år efter afslutningen på Den store Zombieverdenskrig er det utroligt at kunne genopleve hele forløbet i Max Brooks interviewrapport World War Z. Under sit arbejde med De Forenede Nationers Efterkrigsrapport tog han rundt i hele verden og interviewede nøglepersoner og førstehåndsvidner, et materiale Efterkrigsrapporten havde ikke plads til.
World War Z skildrer hele forløbet af den ti år lange krig fra dens spæde begyndelse i Chongqing-provinsen i det centrale Kina, da en dreng under dykning i en sø blev bidt og inficeret af undersøiske zombier. Han kom jo i land, blev syg og gik i koma, før han døde og genopstod som zombie og bed og inficerede de næste seks personer. Der gik jo som bekendt nogen tid, før man fandt ud af, at den eneste metode til at standse zombierne var at ødelægge hjernen på dem, og på det tidspunkt var de udøde allerede spredt fatalt. Og al den moderne verdens militære isenkram kom til kort i den efterfølgende storkrig mod zombiehorderne, indtil man begyndte at tænke krigsførelse på helt nye måder.
Brooks har nu udgivet sine interviews, der samlet beskriver Den store Zombieverdenskrigs udvikling, herunder den afledte atomkrig mellem Iran og Pakistan. De interviewede repræsenterer mange vinkler i historien læger, militærpersoner, politikere, menneskesmuglere, astronauter, flygtninge og han har sågar fået fat på opfinderen af fupproduktet Phalanx, den virkningsløse vaccine mod zombieinfektionen...
...Nå, jeg vågner langsomt til vores egen verden her i 2013 og må sige, at World War Z har været en fantastisk oplevelse at læse. Ideen bag bogen er jo oplagt, men gennemførelsen af den er helt eminent! De snesevis af 'interviews', som Brooks har skrevet fra en ikke fjern fremtid, bliver tilsammen en mildest talt rystende roman om en invasion af og krig mod en fjende, som intet statsapparat eller militær nogensinde har været forberedt på.
Bogens alfa og omega er dens troværdighed. Og her må Brooks have gjort sig et kæmpearbejde med sin research - både kulturelt og teknisk, men også indenfor fremtidige teknologier på flere felter.
Ikke siden de bedste Stephen King-bøger, har jeg været fanget ind i en virkelighed med overnaturlige elementer. Stor oplevelse og et mesterværk i genren. Illusionen er fuldkommen!
*****
(Tellerup, 440 sider. Udgivet 3. juni 2013. Oversat af Camilla Clasen fra amerikansk: World War Z : An Oral History of the Zombie War, 2006)
Se bogens bagside
Se mere om bogen på Litteratursiden
Lån bogen på bibliotek.dk

7 kommentarer:

 1. Tror det er den første anmeldelse jeg har læst af bogen, der rent faktisk har givet mig lyst til at læse den :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du ha'. Men jeg undrer mig over, at der egentlig ikke er flere anmeldelser - i hvert fald af den danske udgave. Af aviserne er det kun Jyllands-Posten, der har anmeldt bogen (til fem stjerner).
   Den ellers mest grundige anmeldelse er fra PlanetPulp, hvor Mogens Høegsberg har skrevet en seksstjernet anmeldelse: http://www.planetpulp.dk/?p=17787

   Slet
 2. Den har stået på min læseliste i uendelige tider. Og din velskrevne anmeldelse har endelig givet mig lidt mod på, at få den påbegyndt snart :)

  SvarSlet
 3. Som du kan se, tror jeg ikke, du bliver skuffet...

  SvarSlet
 4. Helt klart den bedste zombiebog, jeg har læst. En spændende og fascinerende gennemgang af, hvordan verden kunne reagere på et zombieangreb. Jeg er især vild med, at interviewene belyser, hvordan de forskellige landes regeringer reagerer meget forskelligt på truslen - helt i tråd med, hvordan de sandsynligvis ville gøre, hvis det skete i virkeligheden. Især referencen til Nordkorea var ret tankevækkende... :-)

  Mvh. Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, gad vide hvad der egentlig skete i Nordkorea...?

   Slet