fredag den 2. august 2013

Ny skønlitteratur - august 2013

I dagene 22-25. august finder den årlige Louisiana Literature sted i Humlebæk. Jeg skal nok lave et specielt indlæg om det i løbet af august, men op til litteraturfestvalen vil der udkomme bøger af en del af de deltagende forfattere. Det er et meget nordisk program, som Louisiana Literature har sat sammen i år, men en en voldsomt god irer Colum McCann, der d. 16. august får udgivet sin Over Atlanten. Den glæder jeg mig i den grad til, for hans Lad kun verden tumle sig fra 2011 er et mesterværk og scorede også sjældne fem stjerner her på Bogbrokken.
Fra Sverige kommer Johannes Anyuru, der har høstet roser og priser i hjemlandet for En storm kom fra Paradiset (14.8).Det skulle i følge Gyldendal være en "en fængslende og stærk roman om forfatterens ugandiske far. Hvordan et menneske kan blive fanget i historiens storme og tvinges til at risikere alt for at flygte fra dødens felt. Det er en bog om personligt mod, om store drømmes forlis og kampen for at klare realiternes stenede vej".
En anden svensker på Louisiana er Fredrik Sjöberg, der præsenterer sin Fluefælden, der udkommer på dansk 15. august. På overfladen handler bogen om fluer, om det at samle på dem og om den store svenske insektforsker René Malaise. Men disse betragtninger åbner for en skjult, stærkt personlig tekst der handler om at kende sig selv, om at leve et sandt liv, om lidenskab og passion. En krølle ved denne bog er, at forfatteren er biolog og forsker - i fluer...
Islændingen Eínar Már Gudmundsson er også at finde på Loisiana Literature, og Islandske konger (16.8) han har sin nye roman med under armen, skarp satirisk lud til den islandske overklasses skurvede hoveder. Og skal man gætte på, at den islandske finanskrise endnu engang har bidraget med stof?
Det var slut på Louisiana i dette indlæg, men der er andre: En af sidste års store oplevelser på Louisiana Literature var Thomas Espedal, der i den grad var meget morsom og levende i sin samtale med Josefine Klougart. Han udgiver nu Biografi Dagbog Breve, hvor han i vanlig stil beskæftiger sig med titlens tre genrer i et portræt om det at skrive. Bogen udkommer d. 24 august.
Der kommer også gang i de danske forfattere her i august: Martin Kongstad skal følge op på sin fine debut Han danser på sin søns grav fra 2009 med en roman om forgængerens hovedperson Mikkel Vallin, der i denne roman er blevet fyret og skilt, men forelsker sig i den grænseløse billedkunstner Diana Kiss. Ansporet af hendes livssyn går han til angreb på parforholdet i en aviskronik: Farvel til parforholdet og tak for ingenting, og udlever selv tankerne.
Ida Jessen kommer 19. august med novellesamlingen Postkort til Annie med noveller, der beskæftiger sig med det stille liv, der tager en drejning og bliver uroligt.
Og Christian Mørk får sin De forhadte på gaden d. 28. Det er en slægtstragedie om den danske familie Brodersen, der lader sig forføre af en fremmed magt, til de ikke længere kan finde vej hjem igen. Det er en samtidsroman med stærke historiske tråde til Anden Verdenskrig.
Så er der lige lidt krimi/spænding tilbage i denne gennemgang af august måned nye skønlitterære udgivelser: Der er lagt op til noget, der ligner et comeback til Sissel-Jo Gazan, der med Svalens graf, der udkommer d. 23. august, skal forsøge at leve op succesen med Dinosaurens fjer fra 2008. Det er en direkte opfølger på etteren og forlaget lover at det er meget mere end en krimi, og at den også lægger arm med eksistentielle temaer som kærlighed, død, anger og tilgivelse.
En anden dansker, som har fået succes på krimifronten er Michael Katz Krefeld, der sidst var på banen med den glimrende Sort sne falder i 2012. Nu kommer hans Afsporet (27.8), der er er første bind i serien om politimanden Thomas Ravnholdt, der er sygemeldt efter at hans kone er blevet brutalt myrdet - eller er hun?. Thomas Ravnholdt bliver indblandet en sag med østeuropæiske prostituerede og kommer på sporet af sin kone, som han troede var myrdet.

Som sædvanlig kan dette indlæg måske få suppleringer hen ad vejen. 
Se nyere/tidligere indlæg om kommende bøger

Ingen kommentarer:

Send en kommentar