torsdag den 3. oktober 2013

A.J. Kazinski: En hellig alliance, 2013

Konspirationsteoretiske krimier og spændingsbøger er godt stof, og når det så parres med, at konspirationerne udgår fra de europæiske kongehuse inklusiv det danske, så burde salgs- og udlånstallene være sikret. Men det kommer der ikke nødvendigvis gode bøger ud af...
Den arbejdsløse journalist Eva Katz er efter sin fyring fra Berlingske kommet i jobtilbud i en børnehave. Her kommer hun via den femårige Malthe på sporet af et mord. Og det bliver rigtig pikant, da det viser sig at moderen til barnet er hofdame hos Kronprinsesse Mary, og at ofret er drengens morbror. Eva går med fare for sit liv ind i opgaven med at opklare mysteriet, og det viser sig, at sagen trækker tråde til både kongehuset en stadig aktiv tohundrede år gammel alliance, der arbejder på at beskytte monakier og få genindsat monarker overalt i Europa.
Lad mig starte med at sige: Jeg er ikke begejstret! Personerne Eva og hendes modstander Marcus er klichéfyldte papfigurer, som jeg ikke et øjeblik troede på, og det kræver denne historie altså at man gør. Desuden er plottet for langt ude i forhold til forfatternes evne til at føre det ordentligt til ende. Så historien troede jeg heller ikke på - og så er man ikke nået ret langt...
En hellig alliance handler selvfølgelig om Eva jagt på sandheden og alliancens jagt på Eva, men ikke mindst om de europæiske monarkiers magt og begær efter magt. Dertil kommer, at de to forfattere Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich i den grad hænger navngivne medlemmer af det danske kongehus ud som alkoholikere, børnemishandlere, kolde skider og homoseksuelle. Jeg er bestemt ikke royalist og har ingen idé om at kongefamilien er fredhellig, men det går hen og bliver temmelig ubehageligt på en måde, hvor jeg tænkte: Spekulation i salgstal på bekostning af personer, der ingen mulighed har for at tage til genmæle til denne form for bog.
For ikke at røbe for meget vil jeg sige, at slutningen ikke er den traditionelle med, at sagen opklares, morderen fanges og bures inde, og retfærdigheden sker fyldest. Og det er da også i bund og grund historiens naturlige konsekvens. Men historierne følges faktisk ikke til dørs men bliver mere til et appendiks for et budskab og nogle påstande, der kommer til hænge løst i luften. Og det er hverken forfattere, læsere - eller de udhængte personer tjent med!
*1/2  
(Politiken, 511 sider. Udgivet 3. oktober 2013)
A.J. Kazinski er et pseudonym for: Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich.
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra BT

2 kommentarer:

  1. Hmm det lyder ikke som en bog der skal på ønskelisten alligevel så....
    Tak for nogle gode anmeldelser som tilføjer nye spændende bøger på min læseliste, og også sommetider fjerner bøger som livet er for kort til ;-)

    SvarSlet
  2. Den kan bestemt anbefales, ligesom Kim Juuls bog "I et Vægtløst Sekund", men smag og behag er heldigvis forskelligt fra læser til læser.


    SvarSlet