tirsdag den 15. oktober 2013

Sissel-Jo Reid Gazan: Svalens graf, 2013

I 2011 blev Sissel-Jo Gazans videnskabskrimi Dinosaurens fjer af en fempersoners jury valgt som den bedste danske krimi 2000-2010 foran Jussi Adler-Olsens Fasandræberne. Jeg selv var ikke alt for begejstret for bogen og syntes at Gazan havde kommet lige lovligt mange historier i sin bog. Men med Svalens graf får hun denne gang bogens historier til at hænge noget bedre sammen, selv om hun nok igen i højere grad have valgt side mellem dem.
Den anerkendte forsker, biologen Kristian Storm, findes død på sit kontor på Biologisk Institut i København, tilsyneladende efter at have begået selvmord, lige før hans banebrydende forskning ville bære frugt. Politiet konkluderer hurtigt, at det var selvmord, men Storms nærmeste medarbejder og ph.d-studerende Marie Skov tror ikke på det og får overbevist kriminalkommissær Søren Marhauge om, at Storm sandsynligvis er myrdet af kræfter med rod i den internationale medicinalindustri.
Samtidig udspiller sig et drama i Maries familie, hvor hendes families tragiske hemmeligheder i barndomshjemmet i Vangede bliver sat under lup, da moderen begår selvmord efter at have lidt af depressioner i årtier. Da først den lavine ruller, kommer alle hemmeligheder for dagen - og de er mange...
Det er som at skulle anmelde to forskellige bøger. Begge historier kunne snildt have foregået hver for sig, men kommer alligevel til på en eller anden måde at hænge sammen, mens man læser. Hvorfor undrede jeg mig først for alvor over bagefter. Og i bakspejlet er det som om, at de to historier lidt suger kraften ud af hinanden. Dertil kommer flere sidehistorier om kræftforløb, jalousi, misbrugsproblemer og skilsmisse for at nævne nogle.
Men OK, Sissel-Jo Gazan kan skrive fint og vedkommende og har lavet en bog, der er til at læse, så man gerne vil videre i begge historier. Men kunne hun dog ikke engang skrive en roman med lidt mere snævert fokus - og så få den historie helt ud? Det kunne blive rigtig godt!
***
(Gyldendal, 470 sider. Udgivet 23. august 2013)
Se mere om bogen på Litteratursiden
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Politiken og Information, 
Læs også min anmeldelse af Sissel-Jo Gazans Dinosaurens fjer, 2008

Ingen kommentarer:

Send en kommentar