fredag den 11. oktober 2013

Lars Kepler: Sandmanden, 2013

Endnu engang må jeg, om ikke bøje mig i støvet, så i hvert fald bukke respektfuldt for det svenske pseudonym Lars Kepler og den fjerde bog i serien om kriminalkommissær Joona Linna, Sandmanden. For det er en yderst spændende, meget underholdende og rigtig ækel omgang krimi, de to forfattere bag pseudonymet disker op med.
En vinteraften dukker en stærkt forkommen og blødende ung mand op på en jernbanebro i nærheden af Stockholm. Det viser sig, at den unge mand sammen med sin søster sporløst forsvandt tretten år før.  Joona Linna er overbevist om, at manden bag søskendenes forsvinden er Jurek Walter, som har siddet totalt isoleret med en psykiatrisk behandlingsdom i lige så mange år. Da den unge mand Mikael fabler om, at "Sandmanden" har holdt dem fanget, satser Joona stort i forsøget på at fravriste Jurek oplysninger, der kan føre til at man også finder søsteren Felicia.
Sandmanden er simpelthen uhyggeligt spændende, og køber man præmisserne og kvæler nogle af sine lejlighedsvise udbrud a la "det kan sg'u ikke passe", så er der lagt i kakkelovnen til 523 sider fremragende og ubrudt krimiunderholdning af høj klasse. Forfatterne har med figuren Jurek Walter skabt et raffineret og elegant monster i på niveau med Thomas Harris' Hannibal Lecter, som i den grad er med til at fremkalde uhygge og klaustrofobi i både historien og ikke mindst scenerne fra den psykiatriske sikringsafdelings kælderfængsel. Han må efter denne bog være udråbt til skandinavisk krimis præmiepsykopat nr. 1.
Så læseanbefalingen må være: Køb bogens præmisser og den lejlighedsvise mangel på troværdighed - og bliv godt underholdt for alle pengene på samtlige sider!
****   
(Gyldendal, 523 sider. Udgivet 27. september 2013. Oversat af Jesper Klint Kistorp fra svensk: Sandmannen, 2012)
Lars Kepler er pseudonym for forfatterne Alexandra Coelho Ahndoril og Alexander Ahndoril.
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Politiken og Information
Sandmanden er fjerde del af serien om Joona Linna. De tre første er:
1. Hypnotisøren, 2010
2. Paganinikontrakten, 2011
3. Ildvidnet, 2012

Ingen kommentarer:

Send en kommentar