lørdag den 11. januar 2014

Jonas Jonasson: Analfabeten der kunne regne, 2013

Den sene svenske romandebutant, journalisten Jonas Jonasson, fandt en effektiv opskrift på dundrende salgsucces med sin Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt. Hans anden roman Analfabeten der kunne regne er skåret over nogenlunde samme læst og ligger her seks uger efter udgivelsen på andenpladsen på Politikens bestsellerliste, kun overgået af fænomenet Yahya Hassan.
Pigen Nombeko fødes i Sowetos slum i Sydafrika i begyndelsen af 1960'erne. Tvillingerne Holger og Holger vokser op i Sverige, i skyggen af deres far som hader monarkiet. Nombeko ankommer til Sverige og slår følgeskab med blandt andet to gange Holger, en meget vred ung pige - og så lige Kong Carl XVI Gustaf og statsminister Fredrik Reinfeldt, et par Mossad-agenter, den kinesiske præsident og en tiloversbleven sydafrikansk atombombe, som er temmelig svær at komme af med!
Jamen, det er da i den grad en hyggelig og skæv historie, som Jonasson endnu engang har skruet sammen med stort set samme fremgangsmåde som sidst. Historien er ikke helt så speedet som i Den hundredårige, men der er dog stadig højt tempo og mange ideer, der bliver udfoldet. Analfabeten er nok mere rettet direkte mod det svenske publikum end Den hundredårige, da der er mange meget svenske hints denne gang, ikke mindst portrættet af den afgåede statsminister Reinfeldt.
Analfabeten der kunne regne er godt og effektivt underholdningshåndværk, som ikke giver sig ud for at være mere end det er: Nemlig godt og effektivt underholdningshåndværk.
***
(Modtryk, 379 sider. Udgivet 28. november 2013. Oversat af Jacob Jonia fra svensk: Analfabeten som kunde räkna, 2013)
Se mere om bogen på Litteratursiden
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra PolitikenInformation, BerlingskeKristeligt Dagblad (abon.) og Jyllands-Posten (abon.)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar