torsdag den 23. januar 2014

Undergangsbogcafé: World War Z af Max Brooks

Dette er mit råmanuskript til en bogcafé på Stadsbiblioteket i Lyngby med overskriften "Undergang" d. 23. januar 2014. Her fortalte mine kolleger Helle, Hakon, Julie og Silja om henholdvis Erik Fosnes Hansens Salme ved rejsens afslutning, Philip Kerrs Martsvioler, Dmitrij Gluchovskij og hans Metro 2033 og Thomas Bernhards Undergængeren.
Jeg selv havde valgt Max Brooks World War Z og dette var, hvad jeg jeg havde at sige - med nogle improvisationer undervejs: 
(Se også min oprindelige anmeldelse af World War Z) 

I er kommet for at høre om undergang i dag . . . Godt, så skal I også få undergang i det helt store format at gå hjem på!
Men jeg starter lige med et interview, som en stor seriøs dansk avis, nemlig  Ekstra Bladet, bragte d. 21. september 2012 med Ann Lize Troest fra Sundhedsstyrelsen, der er ansvarlig for det sundhedsmæssige katastrofeberedskab i Danmark. Her blev hun spurgt om der foreligger en plan til imødegåelse af et angreb af zombier, og hun erkender - endda blank - at zombieinvasion har Sundhedsstyrelsen ikke har taget højde for.
Det er faktisk temmelig skræmmende at læse, når man efter at have læst amerikaneren Max Brooks’ fremragende interviewsamling World War Z  nærmest ved, hvad det er der venter hele menneskeheden inden for de kommende årtier.
I World War Z  får vi belyst “Krisen”, “De mørke År”, “Den store Zombiekrig” eller “Zombieverdenskrigen” fra det første rapporterede udbrud i Chongqing-området i Kina, hvor en dreng under dykning i en sø blev inficeret efter et bid, men reddede sig i land, gik i koma, døde - for derefter at genopstå som zombie - altså levende død -  og selv bide syv beboere i sin landsby.
Lægen Kwang Jingshu blev tilkaldt til den afsides liggende landsby og tilså de drengens syv ofre, og derefter drengen, “Patient Nul”
Læs s. 14-15
Verden var slet ikke forberedt på denne type fare. De nu otte smittede bed og inficerede andre - og for hver smittet blev der ikke bare et levende menneske mindre, men også en zombie mere. Panikken spredtes og folk flygtede, nogle gange efter de var smittet, og zombierne bredte sig ukontrollabelt, inden man havde fundet ud af, hvad det egentlig var, man var oppe imod.
Og det blev til den mest altomfattende krig i menneskehedens historie med flere milliarder dødsofre - ikke alene pga zombiebid men også panik, sult, sygdomme, kulde eller den afledte atomkrig mellem Pakistan og Iran
0 0 0
World War Z, der i sin amerikanske originaludgave har den forklarende undertitel “an oral history of the zombie war” blev angivelig til på baggrund af hundredvis af interviews, som forfatteren foretog ca. i midten af 2030’erne for at indsamle materiale til FN’s Efterkrigsrapport om Den store Zombieverdenskrig.
Da den meget faktuelle Efterkrigsrapport var kommet, stod Brooks tilbage med et stort og uudnyttet interviewmateriale fra hele verden, som i højere grad end rapporten tog udgangspunkt i den menneskelige faktors side i den tolv år lange krig.
I de 56 interviews, bogen indeholder, belyses alle mulige aspekter af den globale krig mod zombierne:
Der er beretninger fra kinesiske ubådsbesætninger, skrupelløse producenter af fupvacciner, regeringmedlemmer fra flere lande, østasiatiske menneskesmuglere, russiske, sydkoreanske, amerikanske og tyske soldater, flygtninge fra hele verden,
og de mere specielle: en japansk internetnørd der først opdager at der er noget helt galt da moderen ikke mere stller mad udenfor hans værelsesdør, og sågar en australsk astronaut, der var fanget i sin rumstation pga krigen.
Nogle fortællinger er tekniske udredninger af, hvordan et givent emne blev håndteret, eksempelvis kamp mod zombier på havbunden, mens andre i langt højere grad har karakter af selvbiografiske bidder, der fortæller enkelte individers overlevelseshistorier eller kritiske hændelser i krigens forløb.
Af de store emner, som bogen også tager op, er: 
  • Hvordan påvirker et civilisationskollapset forholdet mellem befolkninger og stater?
  • Hvordan kan vores vestlige servicesamfund omstille sine borgere til at skulle producere i et lavteknologisk  samfund ofte uden elektricitet?
  • Hvordan kan verdens moderne højteknologiske militærvæsener klare sig mod en en fjende hvor al tillært krigsteori ikke gælder, og som kun kan uskadeliggøres, hvis deres hjerne bliver ødelagt?
Jeg vil gerne læse lidt fra et interview med en general, der skitserer det sidste problem:
(348….?) 
0 0 0
World War Z er fantastisk læsning! Ikke så meget pga af Zombietemaet som pga hele undergangsscenariet. Og det kunne sådan set lige så godt være en anden form for ragnarok (atomkrig, miljøkollaps eller en decideret dommedag i religiøs forstand).
Max Brooks’ kneb i World War Z er så at forklare sit scenarie detaljeret fra alle mulige vinkler, så hans historie fremstår så virkelig, at det er lige før man undrer sig over, hvorfor man ikke kan huske, hvor man selv var under krigen?
Her må Brooks have gjort sig et kæmpearbejde med sin research - både kulturelt og psykologisk, men også indenfor eksisterende og mulige fremtidige teknologier på flere felter.
Til slut kan jeg lige som et koriosum nævne, at Max Brooks ikke har det at vende virkeligheden på hovedet fra fremmede. Hans far er nemlig ingen ringere end crazykomikeren og filminstruktøren Mel Brooks, der selv har vendt bl.a Nazityskland på vrangen i filmen Forår for Hitler.
Men det er en helt anden munter historie, så den må vi hellere lade helt ligge i dag...

1 kommentar:

  1. Sådan Mr. Bogbrok..! Interessant læsning. Er selv, bl.a på baggrund af den anmeldelse lige gået igang med bogen, og må sige at jeg indtil videre absolut ikke er skuffet.

    SvarSlet