lørdag den 16. april 2011

Emma Donoghue: Rum, 2011

Forestil dig at du er fem år, og at du har været lukket inde i et rum kun sammen med din mor, siden du blev født. Hvordan vil du opleve verden udenfor, hvis du blev lukket ud? Bare det aldrig have gået ned af en trappe før? Hvordan gør man det? Eller det at have prøvet at være udendørs med lugte, lyde og andre indtryk? Og så at skulle tale med andre mennesker end din mor og hendes bortfører, som er de eneste levende mennesker, du har set i dit liv?
Det er historien. Jack og Mor bor i Rum. Jack har aldrig været andre steder end i Rum. Næsten hver aften kl. 9 kommer Gamle Nick og voldtager Mor, når Jack er blevet gemt af vejen af Mor i Klædeskab. Lige omkring Jacks fem års fødselsdag kommer Mor af vanvare til at røbe, at der også findes en anden verden, en verden - ikke i Rum - men i Udenfor, og at noget af det, som de ser på Fjernsyn, faktisk findes i virkeligheden. Det vækker tanker i Jack og en længsel i Mor, som nu bliver besat af flugt fra deres bortfører.
Rum er ekstremt stærk fortælling om et dybt, dybt fællesskab mellem Jack og Mor, som bliver endnu stærkere ved, at det er Jacks syn på Mors og hans historie der fortælles. Hele hans liv har foregået i den relative tryghed som Rum nu engang er, og som afløses af den utrygge og angstprovokende utryghed i Udenfor - den virkelige verden.
Bogen var shortlistet til Man Bookerprisen 2010 og det må siges at være velfortjent: Meget, meget flot historie set fra et barns synsvinkel, smukt mor/søn-portræt, absurd, humorfyldt, barsk, tankevækkende, anderledes vinklet og meget rørende - med en skrap satire over sensationsjournalistikkens følelsespornografiske paparazzi-TV - og ikke mindst en en fortælling om Jacks længsel efter den velkendte tryghed i fangenskab som modsætning til utrygheden i en kaotisk og uhåndterlig frihed.
Stor bog uden de store armbevægelser. Det kan gå hen og blive en klassiker!
****1/2

Politikens Forlag, 339 sider. Oversat af Kirsten A. Nielsen fra amerikansk: Room, 2010)
PS:
Du kan selv "udforske" Rum på bogens hjemmeside.

2 kommentarer:

  1. Jeg fik denne her ved en fejl, og blev simpelthen så hamrende irriteret over hele den latterlige præmis med Mor og Søn i et rum....men den har fået lutter gode anmeldelser, at jeg måske skulle hive den frem fra hylden alligevel. Tak for en velskrevet anmeldelse.

    SvarSlet
  2. Tak for takken! Du kan roligt læse den, den er det absolut værd! Der er ikke nogen sensationshunger i den, og det er en kolossal flot historie. Rigtig flot bog, og ikke nogen opportunistisk grund til, at den blev shortlistet til Bookerprisen.

    SvarSlet