fredag den 17. februar 2012

Jussi Adler-Olsen: Alfabethuset, 1997

Jussi Adler-Olsen er søn af en overlæge i psykiatri og er vokset op på flere psykiatriske hospitaler i Danmark - så han har haft nogle erfaringer og oplevelser at bruge af, da han i 1997 udgav sin romandebut i spændingsgenren, Alfabethuset.Selv om miljøet sikkert har været en del anderledes end på det psykiatriske SS-lazaret i 1944...
Historien foregår til dels under 2. verdenskrig, hvor den engelske pilot James og navigatøren Bryan er blevet skudt ned over Tyskland i januar 1944. De bliver ad omveje anbragt på et psykiatrisk hospital for højtstående SS-officerer nær Freiburg i Sydvesttyskland under tilranede SS-identiteter. Men der andre simulanter på lazarettet, der piner og plager James og Bryan på mistanken om at de også er simulanter - og ude efter deres hemmelighed. Det lykkes Bryan at flygte men først i 1972 er han klar til at undersøge hvilken skæbne der overgik James. Og der venter gamle konfrontationer fra lazarettet som stadig er højaktuelle!
Alfabethuset var som sagt Adler-Olsens skønlitterære debut, og det er tydeligt at mærke at han siden har udviklet sig meget som forfatter. Hvor personerne i hans Firmaknuseren fra 2003 er langt mere nuancerede, er personerne her i langt højere grad sort/hvide. Desuden synes jeg at den første del om livet på lazarettet i 1944 er alt for langt i forhold til hvad der egentlig bliver fortalt. De 270 sider kunne godt være skåret væsentligt ned. Men i anden del er vægtningen fin nok og bogen spændende på hver eneste side.
Alt i alt er Alfabethuset en OK, spændende og flot researchet bog - men jeg vil til enhver tid anbefale at læse Firmaknuseren til folk, der allerede har læst om Afdeling Q og gerne vil have mere Jussi Adler-Olsen.
***
 (Politikens Forlag, 634 sider, 2007. Første gang udgivet på Cicero, 1997)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar