fredag den 17. august 2012

Jesper Stein: Uro, 2012

Jesper Stein Larsen er endnu en journalist der er sprunget ud som skønlitterær forfatter i år. Han har researchet til sin krimidebut ved at have politi- og retsstof som hovedområde på Jyllands-Posten i en del år. Men det og skrive en  krimi er ikke nødvendigvis det samme. Men det har Jesper Stein gjort - og han har gjort det godt.
Uro har den uregerlige (og hashrygende, hypokondriske og jaloux)  vicekriminalkommissær Axel Steen som hovedperson. Han er temmelig ugleset af kolleger, men mest på ledelsesgangen. Alligevel sættes han til at lede efterforskningen af et penibelt drab, sket under balladen i døgnet efter rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej i 2007. Natten efter rydningen bliver en tilsyneladende autonom mand dræbt på Assistens Kirkegård, som er totalt afspærret og bevogtet af talstærkt politi. Og videofilm viser endda at morderen er iklædt en dragt, hvor der står "POLITI" på ryggen. Men sandheden er mere kompliceret end som så, da det viser sig, at der er flere vinkler i den sag. Mildest talt!
Det er en rigtig fin krimidebut Jesper Stein, som han bare hedder som forfatter, har fået med Uro. Det at han har en baggrund som journalist lader sig ikke mærke, som ellers ofte blandt skønlitterære journalistforfatterkolleger kan være noget bedrevidende og ikke mindst "budskabsformidlende", især i krimi- og spændingsgenren. Sproget flyder, er mundret og troværdigt til personerne, der også virker ægte. Han har brugt Nørrebro fint som kulisse og valgt en billedrig begivenhed i Nørrebros nyere historie som baggrund for historien. Og ikke mindst: Et flot plot. Godt gået, Stein.
Tre en halv stjerne på vej mod de fire.
***1/2
(Politiken, 408 sider)
Se mereLitteratursiden 
Lån bogen bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Information og Politiken

Ingen kommentarer:

Send en kommentar