mandag den 6. august 2012

Jonathan Safran Foer: Ekstremt højt & utrolig tæt på, 2005

I slutningen af august 2012 kommer Jonathan Safran Foer til Louisiana Literature. Fruen og jeg tager afsted for bl.a høre ham, og så var det jeg tænkte: "Kunne det mon ikke være en idé at læse noget af ham inden da?". Svaret blev til "Jo" - og Ekstremt højt & utrolig tæt på blev lånt. Og nu tænker jeg på, hvorfor jeg dog ikke har læst den før...
Oskar er ni år, bor på Manhattan og har mistet sin far ved angrebet på World Trade Center 11. september 2001. Han bevæger sig nu året efter ud på en hemmelig rejse gennem alle dele af New York City for at finde nøglehullet til den nøgle som faderen efterlod i en vase, pakket ind i en kuvert med ordet "Black" på. Det bliver en eftersøgning der ender med opgravningen af faderens tomme kiste sammen med farmoderens "lejer". En jagt ikke bare på faderens hemmelighed - men især på sig selv og sin sorg.
Det er på ret mange måder en skøn bog om den noget skævt tænkende niårige Oskar, der målrettet kaster sig ud i at opsøge samtlige personer efternavnet Black i New York Citys kommuner. Oskar, som også skitserer opfindelser som f.eks at lade samtlige tårer, som bliver grædt på New Yorks hovedpuder, føre ned til en sø i Central Park, hvor man så kan se byens tåremæssige tilstand på vandhøjden. Eller som tænker, at hvis der lever flere mennesker nu, end der er døde i Jordens historie, ville der ikke være kranier nok, hvis alle nulevende valgte at spille Hamlets "To be or not to be"-scene på en gang....
Men det er også en dybt alvorlig bog om såret efter 9/11, personificeret ikke bare i Oskar, men også hans mor, farmor og hendes mystiske "lejer". Og også en bog om New York i det hele taget, om sorg og kærlighed, om venskab og ærlighed og om meget mere. Fortalt med et skævt smil i et skønt sprog. Og så endda illustreret på meget forskelligartede måder - med pointe.
En pragtfuld bog, som hermed er anbefalet varmt!
****1/2
(Tiderne Skifter, 348 sider. Oversat af Jan Hansen fra amerikansk: Extremely loud & incredibly close, 2005)
Læs mereLitteratursiden 
Lån bogenbibliotek.dk
Læs anmeldelse fra Politiken
Læs interview med forfatteren fra Kristeligt Dagblad og Berlingske fra udgivelsen i 2005


2 kommentarer:

  1. Jeg har set, at den er filmatiseret nu også - jeg ved ikke helt om bogens magi ikke bliver lidt for flad som film. Eller rettere sagt, om det, der er så anderledes i en bog som denne blot er mere normalt i en film? Men at høre hans foredrag bliver sikkert spændende - men mon ikke det meget kommer til at handle om bæredygtighed efter hans senere roman om dyreopdræt?

    Jeg læste den for snart 5 år siden - men det er en bog, som stadig står tydeligt i hukommelsen.

    SvarSlet
  2. Tja, paradoksalt nok er der som regel bedre billeder i bogen end i dens filmatisering...
    Tjo, men det er jo et par år siden "Om at spise dyr" kom. Så jeg håber, at det mere er om forfatterskabet generelt. (Det virker heller ikke som om, at der er nyt fra ham...)

    SvarSlet