fredag den 4. marts 2011

Larry Kent: Græd ikke, før du bliver ramt (Larry Kent; 12), 1960

Find fem fejl: På side 12 bliver hovedpersonen præsenteret for en ukendt kvinde som Larry, på side 14 kalder hun ham mr. Kent uden at have fået efternavnet at vide. På side 13 har Larry Kent en replik, der lyder "Det var ret". Denne replik skal tilbageoversættes, før den giver mening: "That was right". Og flere gange på samme tidspunkt i bogen foregår handlingen i Holloywood. Vi er endnu ikke nået til side 15...
Det var kun tre fejl, men det er niveauet i Græd ikke, før du bliver ramt. At stort set alle replikker så også lyder som en plastikparodi på dåse, at handlingen er så skabelonagtig som tænkes kan, og at bogen på alle måder er noget slam, både mht. person- og miljøkarakteristik, oversættelse, korrektur og layout, gør ikke sagen bedre.
Jeg tror det var i sjette eller syvende klasse, at min skolekammerat Nico introducerede mig til Larry Kent-bøgerne, og jeg læste nogle stykker, og jeg syntes dengang, at de var superseje. Men jeg tror også, at tiden for Larry Kent er løbet fra både mig - sikkert også fra Nico - og helt sikkert fra Larry Kent selv. Men på nettet kan man se, at serien har haft sin succes, da den udkom. Fra 1959 til 1993 udkom der over 300 titler på dansk i serien, så der var helt sikkert været et stort publikum. Bl.a. Nico og mig.
Jeg er helt klar over, at Larry Kent bøgerne har skulle dække et andet behov end det litterære. De har skullet slå tiden ihjel og bare være afslapning, men alligevel: For første gang på Bogbrokken O (nul) stjerner. Det kunne ikke engang Danielle Steel komme ned på. Og at det faktisk kunne lade sig gøre at lave god hårdkogt kiosklitteratur var Mickey Spillane bevis på, bl.a med De grønne kort - hvad man så ellers måtte mene om Spillanes livssyn.
1/2
(Winthers Forlag, 1960. Oversat af P. G. Arends fra amerikansk: Cry twice, kitten, 1955. Larry Kent er pseudonym for Don Harris)

NYT: Efter massivt folkeligt pres fra Dorte og Kim har jeg besluttet at give
Græd ikke, før du bliver ramt ½ stjerne. Jeg ved ikke rigtig, hvad begrundelsen skal være: At det lykkedes at udgive over 300 bøger i serien, at jeg faktisk syntes at bøgerne var fede i sjette klasse eller for bogens ufrivillige komik. Vælg selv.

9 kommentarer:

 1. Nu må du jo huske, at nogle af fejlene skyldes jasket oversættelse - så måske originalen kunne fortjene én enkelt stjerne. "Er jeg rigtig?"

  SvarSlet
 2. Nej, det er bare de oplagte fejl på et par sider. I bund og grund er alt i denne bog slam! Historie, personer, replikker, miljø, forside, oversættelse, korrektur.
  Danielle Steel har da i sin boldgade en eller anden form for ambition - det virker det overhovedet ikke som om Larry Kent (altså forfatteren) eller forlaget har. Det er et produkt og intet andet.

  SvarSlet
 3. Jeg ved det godt, og jeg må da indrømme at som debuterende forfatter, der rent faktisk kan skrive på både engelsk og dansk, men alligevel ikke sælger ret meget, tænker jeg somme tider: "hvad er det lige, JEG gør forkert?" ;)

  Men på den anden side; hvis en kvinde med min baggrund havde levet på Larry Kents tid, ville jeg ikke have været forfatter, men tjenestepige - eller mor til fjorten børn.

  SvarSlet
 4. For mit vedkommende ville jeg nu som voksen intet have haft imod, at Larry Kent i stedet for forfatter var blevet mor til fjorten børn...

  SvarSlet
 5. Kan den ikke få en stjerne fordi han engang var en sej detektiv? Måske skulle jeg se om jeg kan finde et par stykker og genlæse, det er godtnok længe siden mindst 30 år :)

  SvarSlet
 6. I dette tilfælde er jeg mere hårdkogt end Larry. Og på min blog gælder ligesom i Larry Kents verden den stærkes ret - og her bestemmer jeg over liv og død. (Fedt)
  Jeg har allerede slukket for respiratoren, og liget er kysset godnat.

  SvarSlet
 7. NYT: Efter massivt folkeligt pres fra Dorte og Kim har jeg besluttet at give Græd ikke, før du bliver ramt ½ stjerne. Jeg ved ikke rigtig, hvad begrundelsen skal være: At det lykkedes at udgive over 300 bøger i serien, at jeg faktisk syntes at bøgerne var fede i sjette klasse eller for bogens ufrivillige komik. Vælg selv.

  SvarSlet
 8. Juhuu for en sejr for pulp fiction :D

  Jeg under ham gerne 1/2 stjerne; jeg har selv fået 2 x 4 i dag (sjovt nok dobbelt så godt som 4 x 2).

  SvarSlet
 9. Hæhæ, godt indlæg :-)

  Pulp kan faktisk, som du skriver være underholdende og endda vanedannende, hvis man ikke passer lidt på :-)

  SvarSlet