lørdag den 26. marts 2011

Rikke Bakman: Glimt : tegnet roman, 2011

Det er en anderledes grafisk roman, Rikke Bakman har lavet med sin Glimt, end man er vant til fra genren.
Bogen har lidt over 300 sider. På hver side er der én tegning, med evt. talebobler. Både tegninger og håndtekst er tillempet barnlig, komplet med stavefejl og spor efter viskelæder i teksterne. Og det er en god understregning af bogens indhold.
Den handler nemlig om en enkelt dag i den seksårige Rikkes sommerferie med forældre og storesøster ved Vesterhavet engang i 1980'erne. Og det er en dag, hvor der sker meget: Hun får myrer i tissekonen, søstrenes undulat er fløjet væk, hun ryger ud af bilen i et sving, hun er med til at lede efter naboens skildpadde, og dagen slutter med med jalousidrama hos de gæster, som forældrene har om aftenen.
Det er en skøn lille bog, hvor den voksne Rikke Bakman virkelig har fået genkaldt den seksårige Rikkes måde at opleve sin lille verden - og ikke mindst de voksnes mærkværdige opførsler og talemåder, som ofte virker ret ubegribelige for Rikke. Desuden er jeg vild med Rikke Bakmans tegninger, hvor især de voksne er nogle lidt groteske og alligevel meget hverdagsagtige figurer. Meget stemningsfuldt og ofte meget smukt.
Fin og helt egenartet stil i en graphic novel, grafisk roman eller "tegnet roman", som forfatteren foretrækker at kalde den, og som nok er det begreb, der passer bedst til bogen. Hurtigt læst - men husket længe, tror jeg.
***1/2
(Aben maler, ca. 310 sider)

29. februar 2012: Tillykke til Rikke Bakman og Glimt med Pingprisen for årets danske tegneserie i 2011!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar