onsdag den 28. september 2011

Ny skønlitteratur - oktober 2011

Lad det være sagt med det samme: Af oktobers nye bøger er den, som jeg glæder mig allermest til ikke et stykke med skønlitteratur. Det er Peter Øvig Knudsens nye Hippie 1 om hippierne og Thylejren. Bogen dækker tiden fra The Summer of Love i 1967 frem til starten på Thylejren i 1970. Det er første bind af to, der tilsammen bliver et storværk om hippietidens storhed og fald. Første bind udkommer 27. oktober - dagen før min fødselsdag! (Dette være ment som et temmelig indiskret fingerpeg til nærtstående læsere)...
Og så til skønlitteraturen: Jan Guillou præsenterer Brobyggerne (27.10), der foregår i 1901, og som er første bind i en serie om hele det tyvende århundrede. "Jan Guillou mest omfattende bogprojekt nogensinde". Altså ifølge forlaget. (PS 3.8.12: Bind to kommer 8. oktober 2012 og har titlen Dandy). I sidste måned skrev jeg, at Fay Weldon ville få udgivet sin nye Kehua d. 1. september. Men det var bare den engelske udgave. Den danske udgave kommer her d. 20. oktober. Med temaer i bogen som mord, incest, utroskab, tilgivelse og spøgelser. Så skulle der ellers være linet op til en god gang modbydelighed fra Weldon!
Derudover er der nyt fra en skønlitterær Jørgen Leth med Hvad er det nu det hedder (10.10), Christel Wiinblads Prolog (7.10) og ikke mindst Bent Haller: Fuldmånen stille sejler (21.10). Desuden kommer Anne B. Ragdes En tiger for en engel, som er hendes debutromanen fra 1990 d. 12. oktober.
Ellers er oktobers skønlitterære oversigt i høj grad præget af krimier, og det er et par af de salgs- og udlånsmæssige sværvægtere, der her er tale om. Allerførst og fremmest er Jo Nesbø og hans Genfærd, der udkommer 10. oktober. Igen en basse på 455 sider, hvor Harry Hole, efter at have opholdt sig tre år i Asien uden kontakt til Oslo, vender hjem. Der er en sag, han gerne vil se nærmere på: En ung mand er blevet dømt for drab i et narkoopgør. Den dømte er Holes store kærlighed Rakels søn, Oleg. Det niende bind om Harry Hole, og en serie som har holdt en helt exceptionel høj kvalitet!!! Læs første kapitel.
Men på krimifronten er der også Lene Kaaberbøl & Agnete Friis, der  udgiver det tredie bind i serien om Nina Borg, Nattergalens død, som kommer 25. oktober. Første bind i serien Drengen i kufferten var glimrende, mens efterfølgeren Et stille umærkeligt drab stod noget svagere. Desuden kommer Gretelise Holms Firmaets bedste mænd og kvinder (18.10) og så til sidst to mandelgavenovellesamlinger, nemlig Flere bitre mandler med kriminoveller af Susanne Staun, Leif Davidsen, Michael Katz Krefeld, Liv Mørk, Kaaberbøl & Friis og Inger Wolf (31.10). Men allerede d. 26. kommer en svensk pendant Vintermord med bidrag af andre tunge drenge og piger som Henning Mankell, Håkan Nesser, Arne Dahl og Camilla Läckberg m.fl.
Engelsk cover
Så er der et par tegneserier/grafiske romaner, som (sikkert) fortjener lidt ord: Først og fremmest japanske Jiro Taniguchi, der sidste år introducerede voksenmangaen i Danmark med den fantastisk gode Min fjerne barndomsby. Han er tilbage med Manden der går tur, som forlaget Fahrenheit ikke har sat præcis dato på, bortset fra at den kommer i oktober. Og så er det Ray Bradburys Fahrenheit 461 der er omskabt til tegneserie af amerikaneren Tim Hamilton. Den udkommer selvfølgelig også på forlaget Fahrenheit.
Og så lige til slut til føljetonen...: Udgivelsen af Knud Romers flere gange længe ventede Kort over paradis er endnu engang er udskudt, nu til 25. februar 2012. Den har ellers stået til udgivelse i et stykke tid til 11. oktober. Ja, ja, han kysser ikke samme dag, som han spidser munden...
Rettelser og tilføjelser til dette indlæg kan forkomme i tiden herefter...

Se alle indlæg om kommende bøger

4 kommentarer:

 1. Uh, det lyder som om oktober kan blive dyr. Jeg må vist begynde at hjemsøge biblioteket igen.

  Nesser skal selvfølgelig på listen sammen med Kaaberbøl og Friis. Og så er der den nye Susanne Staun - men der var jeg heldigvis fræk nok til at tigge mig til et anmeldereksemplar.

  SvarSlet
 2. Hvor mange af de her bøger kommer på engelsk?

  Jeg har en blog, som jeg skriver sammen med nogle studerende fra AAU, der hedder http://ratemybooks.com/.

  Vi er derfor meget interesseret i at finde ud af, hvilke skandinaviske udgivelser, som vi kan promovere internationalt.

  Bedste hilsner

  Morten

  SvarSlet
 3. Hej Morten
  Jeg har ingen anelse. I modsætning til jeres blog interesserer jeg mig kun for udgivelser på dansk, og mine indlæg om kommende bogudgivelser baserer sig på oplysninger fra de danske forlags og Saxo.dk's hjemmesider.
  Jeg vil tro, at det er forlagene, der sælger rettigheder til udlandet, så det er nok dér I skal søge oplysningerne....måske....
  God jagt!

  SvarSlet
 4. I øvrigt, Morten: Flot side I har!

  SvarSlet