onsdag den 23. maj 2012

Masha Gessen: Putin - manden uden ansigt, 2012

Den russiske præsident Vladimir Putin (f. 1952) er ikke en mand der nogensinde har givet mig den tanke, at ham kunne jeg godt tænke mig at drikke en øl sammen med. Og den amerikansk-russiske journalist Masha Gessens biografi om Putin har bestemt ikke skærpet lysten!
Langt hovedvægten i bogen ligger i årene 1990 og frem, men man får dog også et blik ind i hans liv før. Opvokset med en identitet som slagsbror, der havde voldsomme ambitioner om at blive KGB-mand, hvad han da også blev med udstationering i Dresden i det daværende DDR. Tilbage i sin hjemby Leningrad/Sankt Petersborg blev han rådgiver for byens borgmester Sobtjak i 90'erne, før han tog springet til Moskva som udpeget afløser for Boris Jeltsin.
Og så er det at Putin træder i karakter! Fra at være valgt af kredsen omkring Jeltsin for sin ukorrupte tilgang til politik uden at have en egentlig politik, tilraner Putin sig al statslig magt omkring sig: Medierne bliver kontrolleret, rivaler og kritikere bliver fængslet, dræbt eller tvinges i eksil, terrorangreb bliver iværksat for at kunne skyde skylden på tjetjenere - eller der bruges så meget vold ved f.eks gidseltagningerne i Dubrovka-teatret i Moskva eller skolen i Beslan, at hundreder af uskyldige liv gik tabt. Samtidig har Putin efterhånden opbygget sig en formue på milliarder.af dollars - ikke mindst som følge af private overtagelser fra fængslede russiske forretningsmænd. Russisk demokrati ligger i ruiner, og det FSB (det nuværende KGB) er den egentlige magtbasis sammen med præsidenten, Putin.
Masha Gessen har haft lige præcis det sigte med sin bog at beskrive den udvikling. Der er ikke en eneste rund kant ved Putin i hendes portræt af ham. Men hun har gjort det godt og underbygget sine pointer. Hun slutter dog (heldigvis) med at beskrive, at der er ved at være en stemning af oprør i luften over tingenes tilstand, men hvor dækkende det er for hele det enorme land får hun ikke rigtig argumenteret for.
Interessant og spændende bog, som har fået mig til at få endnu mindre lyst til at drikke en bajer med Vladimir Putin!
***
(Rosinante, 346 sider / 439 Kb. Oversat fra af Jan Hansen fra engelsk: The M Without a Face: The Unlikely Rise of Vladimir Putin, 2012)
Se mere på bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Berlingske, Politiken og Information

1 kommentar:

  1. Husk på at de 'forretningmænd' oligarker som de hedder selv tog godt for sige af retterne da man masseprivatiserede. Så drik du trygt en bajer med Putin, det kan være at værner om russiske ejendom i stdet for at forære det hele væk til indlandske oligarker og multinationale selskaber. Jeltsin gjordi sig skyldig i et masseudsalg af statslig ejendom hvor hendommen blev koncentreret på stadig færre hænder. Offentlige monopoler er trods alt bedre end private. Da jeg læste bogen havde jeg en følelse af, at forfatteren er en af disse højreborgerlige, der ser et gode i al privatisering uanset hvordan den gennemføres!

    SvarSlet