onsdag den 9. maj 2012

Deon Meyer: Jægerens hjerte, 2007

Jægerens hjerte er om den tidligere elitesoldat og lejemorder Thobela "Tiny" Mpayipheli, der har lagt våben og vold og tænkemåde helt på hylden og blevet beskeden og lykkelig familiefar. Men en dag kontaktes han af datteren til en gammel kampfælle, der i den grad er kommet i knibe. Det tvinger ham ud på en flere tusinde kilometer lang tur på motorcykel for at bringe en harddisk med tophemmeligheder til Lusaka i Zambia. Men det er også dødsens alvor for den sydafrikanske regering at få fingre i harddisken, og snart har Thobela politi, militær og efterretningsvæsener i hælene.
Jægerens hjerte er ganske simpelt en kanonspændende "chaser" - eller menneskejagt - på vores helt Thobela, der uforvarende og meget mod alle hans nye idealer igen fanges i et voldeligt univers. Alle sejl er sat til, og det er dælme effektiv underholdning - og endda med bid og humor, som da et hav af MC'ere, herunder Hells Angels, solidariserer sig med Thobela og hans flugt på motorcykel og får skabt totalt misforstået rav i den.
Sproget er let og flydende, personerne virker alle som ægte mennesker, og Meyer får skabt billeder af det meget forskellige Sydafrika, som bogen foregår i. Ret flot.
Selv om der absolut er væsentlige forskelle virker Jægerens hjerte i bund og grund inspireret af J.M. Coetzees Historien om Michael K fra 1983: Begge handler om en mand i Sydafrika, som bare vil være helt i fred, men som på forskellige måder ikke kan få lov til det og tvinges ud på en rejse i Sydafrika, hvor myndighederne skyder dem forskellige motiver i skoene, som ikke passer. Her må de, der har forstand på det, gerne rette mig eller nikke!
Skidegod thriller, som varmt kan anbefales!
****
(Borgen, 384 sider. Oversat af Susanne Staun fra engelsk: Heart of the Hunter 2002)
Se mere Litteratursiden
Lån bogen bibliotek.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar