lørdag den 14. december 2013

Alexi Zentner: Isens greb, 2013

Den canadiske forfatter Alexi Zentners debutroman Isens greb foregår dybt inde i det nordøstlige Canadas skove med udgangspunkt i nybyggeres liv med skovhugst og guldgraveri.. Det er en roman fyldt med historier fra et barsk liv i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet. Dengang der var virkelige vintre til, og folk sneede inde i mange måneder i snemasser op til anden sals højde. Vi følger flere slægtled via fortælleren, præsten Stephen, der vender hjem til sin barndomsby Sawgamet, hvor han sidder ved sin mors dødsleje og lader minderne passere revy. Det er historier om de de strabadser, nybyggerne måtte døje, om kærlighed, sorg, guldlykke, arbejde og tab af familiemedlemmer i den altopslugende natur, der også er - eller var - rig på overnaturlige væsener.
Isens greb er en i den grad stemningsfuld sag fra canadisk nybyggerland tilsat en god skovlfuld magisk realisme. Og hvis ikke der skulle være magisk realisme i dybe, dybe skove - tja, hvor så? Selv de to præster i bogen må give op og acceptere, at der findes mere mellem himmel og jord...
Bogen er en stærk debut fra Zentner, glimrende fortalt og velskrevet. Men det er dog nok i højere grad det uvante klondyke-miljø og nok ikke i så høj grad personerne, jeg kommer til at huske bogen for.
***
(Klim, 237 sider. Udgivet 20. oktober 2013. Oversat af Ninna Brenøe fra engelsk: Touch, 2011)
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Berlingske

Ingen kommentarer:

Send en kommentar